11 Şubat 2013 08:51

Fesih nedeninin sağlık olduğunu belirtmelisiniz

Fesih nedeninin sağlık olduğunu belirtmelisiniz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Ben bir metal fabrikasında beş yıldan beri çalışmaktayım. Ancak, ağır çalışma koşullarından ve uzun süre ayakta durmam yüzünden bel fıtığı oldum. Geçtiğimiz yıl ameliyat oldum. Ama yeniden ağrılarım arttı. Doktora gittiğimde bu işyerinde çalışmanın benim için sakıncalı olduğunu söyledi. Ben bu durumda işten istifa edersem, tazminatlarımı alabilir miyim?

CEVAP: İş Kanunu’nun 24. maddesinin ilk bendi “Sağlık sebepleri” başlığı altında işçinin sağlık açısından hangi durumlarda iş sözleşmesini haklı olarak feshedebileceğini düzenlemektedir.
İş Kanunu’nun 24/I-a hükmü, “İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa” şeklindedir. Dolayısıyla sizin bu düzenlemeye dayanarak iş sözleşmenizi feshetme imkanınız bulunmaktadır. Sözleşme yapılırken bilinsin veya bilinmesin, işçinin yaptığı iş, işin niteliğinden kaynaklanan bir nedenle işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa işçi bildirim sürelerini beklemeksizin veya belirli süreli iş sözleşmelerinde süre dolmadan önce sözleşmeyi haklı nedenle feshedebilecektir
İşçi açısından sağlık nedeniyle fesih hakkının doğabilmesi için yapılan işin, işçinin yaşamı veya sağlığı için tehlike yaratması gereklidir. Bu tehlike işin niteliğinden kaynaklanmış olmalıdır. İşin niteliğinden doğan bu hastalıklar çoğu zaman meslek hastalıklarıdır. Yargıtay da işyeri koşullarından kaynaklanmayan hastalıkları bu madde hükmüne göre haklı fesih nedeni saymamaktadır.
Hastalığın işyerindeki koşullardan kaynaklandığını ispatlamak için doktor raporu aranmaktadır. Yargıtayın yerleşik içtihadına göre hastalığın işçinin sağlığı ve yaşayışı için tehlikeli olduğunun da sağlık raporunda belirtilmesi gerekir. (Yargıtay 9. HD 20.09.2004 tarih 2004/4481 E. 2004/19426 K.)
Psikolojik taciz olarak tanımlanan mobbing süreci içinde de işçi hastalanabilmektedir. İşçi işyerinde uğradığı psikolojik taciz nedeniyle bedensel veya ruhsal bir hastalığa yakalanmışsa iş sözleşmesini m.24/I-a hükmüne göre de derhal feshedebilecektir. Yargıtay da 14.03.2008 kararında işyerinde psikolojik tacize uğrayan işçinin, iş sözleşmesini haklı nedenle derhal feshedebileceği sonucuna varmıştır. (Yargıtay 9. HD 14.03.2008 tarih 2008/3122 E. 2008/4922 K.)
İşçi iş sözleşmesini İş Kanunu’nun 24. maddesine göre haklı nedenle feshederseniz kıdem tazminatı hakkınız doğmaktadır. Ancak, iş sözleşmesini kendisi haklı nedenle de olsa fesheden işçi için ihbar tazminatı hakkı doğmamaktadır. Ayrıca, iş sözleşmenizin feshinde ekte bir doktor raporu ile birlikte “iş sözleşmemi sağlık nedenleri ile feshediyorum” ifadesini kullanmanız gerekmektedir. İstifa ediyorum şeklinde bir ifade kullanmamanız gerekmektedir.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...