28 Ocak 2013 10:00

İşe iade davası sürerken işe girmeniz davayı etkilemez

İşe iade davası sürerken işe girmeniz davayı etkilemez

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Beni çalıştığım işyerinden performansım düşük gerekçesi ile çıkardılar. Ben de bu doğru olmadığı için işe iade davası açtım. İşe iade davası neticelenmeden başka bir işyerinde çalışmaya başlamam durumunda davayı kaybeder miyim? Dava devam ederken başka bir işyerinde çalışabilir miyim?

CEVAP: İş Kanununun 20. maddesi, iş sözleşmesi feshedilen işçinin, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir, hükmünü düzenleyerek işe iade davasının dayanağını düzenlemektedir.
Madde ayrıca son fıkrasında, davanın seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılacağını ve Mahkemece verilen kararın temyizi halinde de, Yargıtayın bir ay içinde kesin olarak karar vereceğini hüküm altına almaktadır.  
Kanun 21. maddesi ile, feshin geçersizliğine karar verilip işçinin başvurusuna rağmen bir ay içinde işe başlatılmaması halinde, en az dört aylık ve en çok sekiz aylık ücreti tutarında tazminat ve işçinin kararın kesinleşmesine kadar çalıştırılmadığı süre için de en çok dört aya kadar doğmuş bulunan ücret ve diğer haklarının ödeneceğini düzenlemiştir.
Ancak, mahkemelerin iş yükü ve günlük hayat içinde işe iade davaları bu kadar kısa sürelerde sonlandırılamamaktadır. Bu durumda süre uzamakta ve dava açan işçiler de mağdur olmamak için genellikle başka bir işyerinde çalışmaya başlamaktadırlar.
Ancak bu durum, işçinin işe iade davasının reddedilmesinin bir gerekçesi olamaz. İşe iade talebinde bulunan işçinin boşta geçen süre içerisinde yeni bir iş bulması, feshin geçersizliğini ve işe iadeyi etkileyen bir unsur değildir.
Yargıtay da konu ile ilgili vermiş olduğu kararlarında, işe iade davası sürerken yeni bir işe girmenin feshin geçersizliğini ve işe iadeyi etkilemeyeceğini ifade etmiştir. Yüksek Mahkeme, ayrıca, İş Kanunu’nda bu yönde bir düzenleme olmadığı gibi, işçinin boşta geçen süre içinde çalışması halinde de bu sürenin boşta geçen süreden mahsup edilemeyeceğine dair görüş bildirmiştir.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...