22 Nisan 2011 10:33

Kayhan Kalhor, Allı Turnam ve İran’da İdamlar

Kayhan Kalhor, Allı Turnam ve İran’da İdamlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kayhan Kalhor İranlı bir müzisyen. Birkaç günden bu yana onu dinliyorum. Erdal Erzincan ile birlikte bir konser verdiler.

İki güçlü halk ozanı. İki bölge ozanı. Pers, Arap, Kürt, Türk, Ezidi... her dilden, her ulustan ve her kültürden beslenmiş bir birikimin ustaları. Halkların kültüründen beslenen bu iki ozanın yorumlarını dinlerken halkların ortak kültürü ve iç içeliğini bir kez daha duyumsuyorsunuz.

Onları dinledikçe, idamlara, cinayetlere, açlığa, sefalete... egemenlerin bize dayattıklarına bir kez daha isyan ediyorsunuz.

Allı turnam’ı yorumluyorlar. “İran-Türkiye Buluşması”nda halkların kardeşliğini bir kez daha duyumsuyorsunuz.
İranlı ozan Kalhor ve Erdal Erzincan’dan hüzünlü, ayrılık, sevda ve aşk parçaları ağırlıklı halk müziği dinliyorum. Halk kültürünün tüm tellerin oların müziğinde, yorumunda can bulup akıyor. İnsanlık, kültür ve yaşam su sesinde akıp gidiyor...

Kayhan Kalhor’u dinlediğim şu günlerde İran’da kurulan idam sehpalarını düşünüyorum. Boğazına ilmik geçirilen Kürt ve Pers gençlerini. Şerko Maarifi’yi düşünüyorum.

Bilindiği gibi, İran İslam Cumhuriyeti, ölüm cezası yürürlükte olan bir ülke. 2010 yılı içinde İran’da 211 kişi, ölüm cezasına mahkum edildi. Bu 211 kişiden 59’unun cezası af edildi. Ancak geriye kalan 132 kişinin önümüzdeki haftalar içinde idam edileceği söyleniyor.

132 kişiden biri de SHERKO MOAREFİ adlı Kürt genci.

SHERKO MOAREFİ, 2008 yılında “Devlet güvenliğine karşı eylemler” ve “Allah düşmanlığı yapmak” gibi suçlamalarla tutuklanmış. 2009’da ölüm cezasına çarptırılan MOAREFİ’nin ve yakınlarının tüm çabaları sonuç vermemiş. Ölüm cezası üst mahkeme tarafından da onaylanmış bulunuyor.

Gelen haberlere göre MOAREFİ’ye verilen ölüm cezası 1 Mayıs günü infaz edilecek. İran’da daha önce de benzer suçlamalarla Kürtler idam edildi. Onlarca Kürt idam cezasıyla yargılanıyor. Şimdi sırada MOAREFİ var.

Avrupa’da yaşayan İranlılar ve Kürtler başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında idamların kaldırılması için çaba gösteriliyor. Ancak İran hükümeti insanların boynuna yağlı ilmiği geçirmekten vazgeçmiyor.

MOAREFİ’nin de aralarında bulunduğu 132 insanın idam edilecek olmaları kabul edilir bir durum değil. Devlet eliyle işlenen bu cinayetlere son verilmelidir. Bunun için her kes bir şeyler yapabilir.

Eğer engel olamazsak, 32 yaşındaki Kürt genci (Şerko Maarifi) 1 Mayıs’ta idam edilecek.

Bilindiği gibi İran’da daha önce de İhsan Fetahiyan, Fesih Yasemini, Ferzad Kemanger, Hüseyin Xizri idam edildi. İran yönetimi insanları vinçlerin ucuna bağlanan urganlara asarak katlediyor. İdam ederken seyirlik ortam yaratıyor. Bu vahşete son verilmelidir.

GENÇLER ÖLMESİN OCAKLAR SÖNMESİN GİRİŞİMİ

(GEOS) SÖZCÜSÜ Mahmut ALINAK  yaptığı bir açıklamada bu gelişmeyi şöyle değerlendiriyor.
“Biz bu canavarlığa tanıklık etmeyi şiddetle reddediyoruz. Ne insanlıkta, ne de insan merkezli hukukta idam cezasının yeri yoktur; idam vahşi bir cinayettir.  

Bu vahşete seyirci kalmak bir yanıyla da cinayete ortaklıktır.  

Her insan gibi Şerko Maarifi’nin hayatı da dünya insanlığının güvencesi altındadır. Ya da böyle olmalıdır. Faşist molla rejimi Şerko Maarifi’yi idam etmekle hepimizi boynumuzda o idam ipi ile yaşamaya mahkum etmektedir.  

Lütfen…

Şerko Maarifi’nin boynuna geçirilecek urganı bir an için kendi boynumuzda hissedelim. O korkunç urganı oğlumuzun, kızımızın ve en çok kimi seviyorsak onun boynunda gözümüzün önüne getirelim. Sevdiklerimizin vince bağlı bir ipte çırpına çırpına ölmekte olduğunu hayal edelim.  

Kabul edin ki, Şerko bizim kardeşimiz ya da oğlumuz. O zaman ne hissederdik, yine böyle umursamaz mı olurduk? Şerko idam edildikten sonra mı gözyaşları ile ıslanan demeçler vereceğiz?  

Şurada sayılı günler kaldı. Elbirliği edersek dünya kamuoyunu harekete geçirip bu cinayeti ve sırada bekleyen başka idamları engelleyebiliriz. Kabul ederseniz, dünya kamuoyunun dikkatini bu cinayete çekmek için birlikte Kars’tan Gürbulak (İran) Sınır Kapısı’na kadar 10 günlük bir protesto yürüyüşü yapabiliriz. Gürbulak’a ulaştıktan sonra da orada birkaç günlük oturma eylemi gerçekleştirebiliriz. Ayrıca her gün akşam saat beşte üç dakika korna ve tencere çalma eylemine geçebiliriz. BM önünde de bazı sivil eylemler de planlayabiliriz.  

Lütfen iletişim kurun, birlikte bir şeyler yapalım. Şerko idam edildikten sonra dizimizi dövmenin hiçbir yararı olmayacak.  Saygılarımızla 6 Nisan 2011

GENÇLER ÖLMESİN OCAKLAR SÖNMESİN GİRİŞİMİ
(GEOS) SÖZCÜSÜ Mahmut ALINAK
E posta adresi:  [email protected]
İran yönetimi, Şah Rıza Pehlevi’den, Mubarek, Bin Ali ve diğerlerinden ders çıkarmalı, Kayhan Kalhor ve Erdal Erzincan’a kulak vermeli, kardeşliğe kapı açmalıdır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa