07 Ocak 2013 10:59

Kıdem tazminatı hakkınız doğmamış

Kıdem tazminatı hakkınız doğmamış

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU:
Merhabalar, ben kurumsal bir şirkette işe başlamıştım. Fakat kısa bir süre sonra askere gitmek zorunda kaldım. Çünkü Ağustos celbine tabi oldum. Askere gitmeden önce sevk belgemi ve işten askerlik nedeniyle istifa ettiğime dair belgeyi insan kaynaklarına sundum. Şirketten de ayrılırken herhangi bir tazminat alamadım. Askerden döndükten sonra çalıştığım eski yere hemen tekrar başvuru yaptım. Başvurum sırasında geri dönmek istediğime dair dilekçemi, terhis belgemi sundum. Fakat şirketin insan kaynakları şuan açık kadro yok diyerek beni almadı. Biz size geri döneceğiz dedi. Tekrar kendilerine sorduğumda ne zaman açık kadro olur diye, biz size haber vereceğiz dediler ve hala geri dönmediler. Bu durumda ne yapmalıyım? Hala bekliyorum ve ekonomik yönden zor durumda kaldım. Acaba başka şirkete girersem eski şirketimdeki hakkımı kaybeder miyim? Başka yere başlamazsam ve şirket 6 ay sonra bile beni çağırmazsa neler yapabilirim? Saygılarımla.

CEVAP:
Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için gerekli koşulların başında en az bir yıl çalışma süresi aranmaktadır. Ancak, siz işyerinde bu süre geçmeden askere gitmek zorunda kalmışsınız. Dolayısıyla, kıdem tazminatı hakkınız doğmamıştır.
Herhangi bir askerlik hizmeti veya kanuni bir ödev dolayısı ile işinden ayrılmak zorunda kalan kişiler, bu hizmetlerinin sona ermesinden başlayarak iki ay içinde daha önce çalıştıkları işyerlerine, işe yeniden girmek istedikleri sebebi ile başvurabilme haklarına sahiptirler. Bu durumda işveren, bu gibi kişileri eski işleri veya eski işlerine benzer nitelikteki işlerde boş yer varsa hemen, eğer yoksa bu durumda boşalacak ilk işe diğer başka istekte bulunan kişilere göre eski çalışanını tercih ederek o andaki şartlarla işe almak zorunda bırakılmıştır. Bu düzenleme “Askerlik ve Kanundan doğan çalışma” başlıklı 31. maddesinde düzenlenmektedir.
Ancak, aranan şartlar bulunduğuna göre, işvereniniz böyle bir durumda sizinle değil de başka biri ile iş sözleşmesi yaparsa, bu durumda, sizin bir tazminat davası açma hakkınız vardır. Bu dava ile dava sonucunda haklı bulunmanız halinde, işveren, size üç aylık ücret tutarında bir tazminat ödemek zorunda kalabilir.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...