22 Aralık 2012 11:54

Despotizm / demokrasi

Despotizm / demokrasi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Başbakan bir televizyon konuşmasında “Öyle bir başlık ortaya koymalısınız ki bu gündemi oluşturmalı. Gündem birilerinin elinde kalırsa, siz başbakan olarak onun peşine takılırsınız. Bu tartışmalar olmasa (başbakan gündeme ‘oturttuğu’ konuları söylüyor) başbakan olamam zaten” demiş.

Aynı konuşmasında ODTÜ olaylarını değerlendiren başbakan, üniversite yönetimini, akademisyenleri ve gösteriye katılan öğrencileri eleştirirken “Siz nasıl bir üniversitesiniz. Sizin yetiştirdiğiniz öğrenciler bunlarsa Türkiye batmıştır. Bu öğrenciler uydumuz fırlatılırken gururlanacağı yerde lastik yakıp eylem yapıyor. Sonra neymiş protesto için (polisin şiddete başvurmasını protesto) derse girmiyorlarmış. Böyle üniversite, öğretim görevlisi olsa ne olur olmasa ne olur” açıklamasını yapmış.
Bu konuşma devletin yapısını açıkça ortaya koyuyor.

Başbakan olabilmek için gündeme ‘konu oturtabilmeyi’ becermek gerekiyorsa, halk olabilmek de için iktidarın beğenmeyeceği, yer ve zamanını benimsemeyeceği gösteri ve toplantı yapmayı becermek gerekiyor.

Başbakan olabilmek için gündeme ‘konu oturtmayı’ becerisinin gerektiği ve bunun siyasi üstünlük sağladığı devlet biçimi despotizmdir. Devlet biçimi olarak despotizmde, ‘başbakanın evinin altındaki ofiste dinleme cihazlarının bulunması’ derin devlet kalıntılarına işaret etmez, bizzat devletin niteliğini belirler.

Kimileri uydu atılırken gururlanarak başbakanı alkışlarken kimilerinin başbakanı protesto için başbakanın bulunduğu yerde gösteri yapmasına olanak sağlayan devletin biçimi ise demokrasidir.  Devlet biçimi olarak demokraside gösteri yapanların ardında terör örgütü arama gayretine girilmez. Başbakanın da başbakan olabilmek için gündeme ‘konu oturtmak’ gibi bir üstünlük tasavvuru olmaz.

Devlet biçimi despotizm ise, bu devlet biçimi bir başka devlet biçimi olan demokrasiye dönüştürülemez.
Despotizmi yıkarak demokrasiyi kuracak olan da gündeme ‘konu oturtan’ başbakan değil, ne zaman, nerede, nasıl gösteri yapacağını bilen, bunu örgütleyerek gerçekleştirebilen halktır.

Sözü uzatmaya gerek yok : Gündemdeki tek konu despotizmi çöplüğe atmak ve ‘demokrasiyi kurmaktır’.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...