21 Aralık 2012 09:06

İnternetin halleri

İnternetin halleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu, hazırladığı raporu TBMM Başkanlığına sundu. Rapor, oldukça dikkat çekici veriler ve öneriler içeriyor. Bilgiye ve İnternet’e erişimin temel bir hak olarak Anayasa’ya alınması, Bilişim Bakanlığı’nın kurulması, özel iletişim vergisinin kaldırılması, siber suçlar alanında yetkin yargı elemanlarının yetiştirilmesi, Internet ortamında yapılan yayınların Basın Kanunu’nun kapsamına alınması, televizyonlarda kullanılan akıllı işaretlerin benzerlerinin İnternet’te de kullanılması ve daha pek çok öneri söz konusu raporun birer parçası.
Rapor ağırlıklı olarak bilişim, İnternet ve mobil teknolojilerde geçtiğimiz yıllarda yaşanan sıkıntıları ciddi şekilde gözeterek hazırlanmış ve daha önce yaşanan Youtube sansürü gibi saçmalıkları engellemek, İnternet erişimini yaygınlaştırmak, bilişim ile ilgili davaları traji-komik olmaktan çıkartmak gibi bir amaçları olduğunu düşündürüyor. Öte yandan askeri siber saldırı birimleri oluşturulması, siber istihbarat altyapısının oluşturulması gibi askeri öneriler ve çeşitli sitelerin Türkiye’deki gelirlerinin vergilendirilmesi gibi ekonomik önerilerle rapor, alıcıları için daha iştah açıcı hale getirilmiş. Rapordaki başlıkların her birine dair olumlu ve olumsuz ciddi tartışmalar yapılabilir ancak bilişim ve İnternet’in, Meclis’te bugüne kadar bu kadar profesyonelce ele alındığı başka bir çalışma olmadığını gözden kaçırmamak gerek.
***
Bu haftanın dikkate değer bir diğer gündemi de Dubai’de yapılan Dünya Uluslararası Telekomünikasyon Konferansı’ydı. Ağırlıklı olarak İnternet’in yönetiminin kimin olacağı konusunun tartışıldığı konferansta Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin(ITU), İnternet’i hükümetlerin yönetmesine dair önerisi ABD ve AB ülkeleri tarafından reddedildi. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 89 ülkenin desteklediği öneri böylece şimdilik rafa kaldırıldı. Benzer bir tartışma 170 ülkenin katılımıyla 2006’da Tunus’ta gerçekleştirilen Bilgi ve İletişim Zirvesi’nde alınan kararla kurulan Internet Yönetimi Forumu’nda yaşanmış ve o zaman da mevcut statükoda bir değişiklik olmamıştı. Her hükümetin bir iktidar alanı olarak Internet’i kendi denetimine almak istemesi anormal bir durum değil. Bu nedenle bu tartışma daha uzunca bir süre daha devam eder. Öte yandan İnternet el değiştirse bile bu büyük olasılıkla kullanıcılar için aslanın pençesinden kurtulup kaplanın pençesine düşmek anlamına geleceğinden böyle bir değişiklik ciddi bir fark yaratmayabilir.
***
Valve’in Steam platformunu Linux’e taşımasının ardından, geçtiğimiz haftalarda Humble Bundle paketi ile ciddi bir başarıya ulaşan THQ’nun başkanı Jason Rubin de oyunculardan Linux ve Mac OS desteği için ciddi talep olduğunu twitter hesabından açıkladı. Açıklama büyük olasılıkla THQ’nun Linux ve Mac OS platformları için çalışmaları başlatacağının işaretçisi. Windows 8’in çıkışı ile birlikte oyun üreticilerinin kaygıları artmış ve platformlarını Linux’e taşıma tartışmaları başlamıştı. Bakalım THQ’da Linux kervanına katılacak mı birlikte göreceğiz.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...