18 Nisan 2011 11:19

Seçim vaatleri

Seçim vaatleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP seçim beyannamesini açıkladı. Bu seferki beyanname Erbakan Hoca’nın seçim vaatlerine benzer vaatlerle dolu. Son yıllarda Erbakanvari vaatler pek yapılmıyordu seçimler sırasında. Demek ki, yeniden o günlere dönüyoruz. AKP’ye CHP ve MHP de ayak uydurdu. Hepsi desteksiz atıyor. Fakat, eskiden Erbakan’ın vaatleri ile alay edilirdi. Şimdikiler karşısında ya sessiz kalınıyor ya da içten olmadığı hemen anlaşılan övgüler düzülüyor.

Tayyip Erdoğan asıl projesini on gün sonra açıklayacakmış. Açıklar. Her türlü vaatte de bulunur. Nasıl olsa kimse vaat edilenlerin hesabını ileride sormuyor. AKP ve Tayyip Erdoğan’ın sekiz sene önce ya da dört sene önce neler vaat ettiğini ve hangilerini yerine getirip hangilerini getirmediğini araştıran var mı?

Bizde gazeteciler görevlerinin kamu adına, okurları adına politikacıları, iktidarları denetlemek, vaatlerini yerine getirip getirmediklerini araştırmak, hesap sormak vs. yerine; iktidarlara yaltaklanmak, onların gönüllü propagandacısı olmak olarak algıladıklarından, her dönem iktidara en yakın olanları pohpohluyor, daha az güçlü olanları ise, güçlülerin taşeronu olarak eleştiriyor.

AKP’nin “desteksiz atma” tavrı konusunda çıtayı yükseltmesi ile CHP ve MHP de çıtayı yakalamaya çalışıyor.

Vaatler arasında Türkiye’nin en ciddi sorunları hakkında söylenen bir şey yok. Örneğin, yukarıdaki üç parti Kürt sorunu konusunda bir şey söylemiyor. Türkiye’nin bu en önemli konusunda bir şey söylemeyen ya da şimdiye kadar güdülen resmi devlet politikalarının dışında bir şey söylemeyen partiler yeni ne yapacak?

Laiklik, Alevilerin talepleri, Azınlıklara karşı uygulanan dışlayıcı politikalar konusunda ne yapacaklarını söylemiyorlar. Her biri aile sigortası, ailelere yardım vb. isimler altında palavralar sıkıyor.

Fakir, fukarayı düşünen, onları korumaya kollamaya çalışan önce onların daha da fazla sömürülmesi için her ay yeni bir kanun, yeni bir uygulama gündeme getirmez.

OECD Raporu iktidar borazanı medya da fazla yankı bulmadı. Bu rapora göre : OECD ülkeleri arasında en düşük istihdama sahip olan ülke Türkiye; işsizlik oranın yüksekliği konusunda en üstten ikinci; en yüksek gelir eşitsizliğine sahip ülkeler Şili, Meksika ve Türkiye; zorunlu eğitimde çocuk başına en az parayı harcayan ülke Türkiye; bebek ölümlerinde OECD ortalamasının üç katı ölüm oranına sahip ülke Türkiye.

Bu rakamlar, palavralarla düzelmez. Aile sigortası, aile yardımı diye balonlar üfüreceğine işsize iş bul. İşçiye en azından insanca yaşayacak kadar bir ücret ver. Sağlığı ve eğitimi ticari bir sektör olarak ele alma. Çocuklar ölmesin, çocuklar okuyabilsin.

Türkiye’nin sorunları, işçi ve emekçilerin talepleri bilinmeyen şeyler değil. Çareleri de biliniyor.

AKP sekiz buçuk yıllık iktidarı süresince işçi, köyle ve emekli halk yararına hiçbir şey yapmadı. Onun için sekiz buçuk yılda bu kadar çok işsiz oldu, bu kadar çok yoksul oldu, bu kadar çok çocuk ölümü oldu, bu kadar çok kadın cinayeti oldu, bu kadar çok intihar oldu. Ve bu kadar çok dolar milyoneri ve dolar milyarderi oldu.
AKP’nin övüneceği tek şey dolar milyarderlerinin sayısını arttırmak olabilir.

Diğer iki parti, CHP ve MHP de AKP’yi emekçilerin sömürülmesine yönelik politikalarından ötürü hiç eleştirmediler. Bir kayıkçı dövüşü kıvamında, incir çekirdeğini doldurmayacak konular üzerinde sekiz sene çatışıyormuş gibi yaptılar.
Seçimlerde tartışılacak sorunlar halkın gerçek sorunları ve talepleridir. AKP, CHP ve MHP’ nin reklam balonları üzerine tartışma yürütmek onların ekmeğine yağ sürecektir.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...