30 Kasım 2012 09:49

Değişim

Değişim

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ortalama Linux kullanıcıları genelde yüzlerce Linux dağıtımı içinden sadece bir dağıtımı benimser ve uzun süreli kullanımlarda dağıtımla arasında duygusal bir bağ(!) oluşur. Bu duygusal bağ bazı uç örneklerde dağıtımı fanatizm düzeyinde savunmak şeklinde gözlemlenebilir. Zaman zaman büyük bir fanatizmle savunulan Linux dağıtımının sürdürülmemesi, donanım problemleri vb. sebeplerle bu beraberliğin bitmesi bir evliliğin(!) bitmesi gibi etkileyebilir kullanıcıyı. Hiç bir şey olmasa dahi yılların alışkanlığı var.
Dile kolay, yıllardır hemen hemen her bilgisayarımda çeşitli şekillerde kullandığım, hakkında yazılar yazdığım, Linux ile ilk tanıştığım dağıtım olan Slackware ile dizüstü bilgisayarımda şimdilik yolları ayırıp yeni dağıtımlara yelken açtım.
Sunucular gibi daha yüksek kararlılık ve performans beklenen işlerde tercihim Slackware Linux'ten yana. Ancak Slackware'in günlük kullanımında başta optimus teknolojisini kullanan ION2 ekran kartım olmak üzere genelde dizüstü bilgisayarımın donanımı nedeni ile karşılaştığım bazı sorunları çözmeye zaman ayırmaktansa başka bir Linux dağıtımını denemeyi tercih ettim.  Büyük Linux dağıtımlarından Mint, Ubuntu, Fedora, openSUSE, Debian ve Arch arasından bir seçim yapmam gerekiyordu. Mint dışında kalan diğer tüm dağıtımları daha önce çeşitli şekillerde denediğimden "bir de Mint'i göreyim, gördüklerimi de aktarayım" diyerek Linux Mint 14'ün MATE masaüstünü kullanan sürümünü indirdim. 966 megabytelık hibrid imajı isterseniz DVD'ye isterseniz USB'ye yazıp kolayca bir kurulum ortamı elde edebiliyorsunuz. Ben bilgisayarımda dahili bir DVD sürücü olmadığından USB metodunu tercih ettim. Oldukça rahat ve hızlı bir kurulumun ardından Linux Mint çalışır hale geldi. Mint ile birlikte standart olarak kurulan paketler pek çok iş için yeterli olmasına rağmen yılların alışkanlıkları kolay değişmiyor. Emacs, Vidalia, Skype, Vuze, Smplayer, mc ve wine gibi standart kurulumda olmayan ancak benim kullandığım paketleri kurmam Yazılım Yöneticisi sayesinde yarım saatten az bir zaman aldı. Bu arada da Gnome 2 tabanlı masaüstü çevresi MATE'yi kurcalamaya başladım. Bir yandan Yazılım Yöneticisi yüklemelere devam ederken, diğer yandan da masaüstü ayarlarımı kolayca kendi çalışma alışkanlıklarıma uygun bir hale getirdim. Ardından Slackware'deki en büyük baş ağrım olan ION2 ekran kartımı Linux altında rahatça kullanabilmemi sağlayan ve Slackware'e bir türlü düzgünce kurulamayan bumbblebee paketini kurdum. Bir kaç günlük Linux Mint deneyimimden yola çıkarak günlük kullanımda Mint'in oldukça hızlı ve rahat olduğunu söyleyebilirim.  Linux Mint 14 ile birlikte Firefox 17, Gimp 2.8.2, libreOffice 3.6.2rc2, Thunderbird 17, Vlc 2.0.4 ve Transmission gibi ihtiyacınız olabilecek temel programlar kurulu olarak geliyor. Bunun yanısıra Yazılım Yöneticisi'ni kullanarak 40 binden fazla paketten istediğinizi bir kaç tıklama ile kolayca kurabilirsiniz. Mint'in kullanım rahtlığı ve görsel estetiği Windows'a fazlasıyla alışkın kullanıcıları bile kolayca kendine çekebilir.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...