15 Nisan 2011 12:52

Bitmeyen savaş

Bitmeyen savaş

Fotoğraf: Envato

Paylaş

150 yıl önce Güney Carolina’da mermiler ateşlendi ve iç savaş başladı. Dört yıl içerisinde 600 bin kişi öldü. Bu sayı, Vietnam savaşının dokuz yılında ölenlerden çok daha fazla. Özgürlükler ülkesi olarak anılan bir ulusun topraklarında köleliğin devamı için bir savaş olması sizce de ilginç değil mi? 1861’den 1865’e kadar savaş tüm ülkeyi kasıp kavurdu. Savaşın sonunda ABD kongresi 13, 14 ve 15. yasa değişikliklerini onayladı. Fakat mahkemelerin bunları tanıması bir yüzyıl kadar sürdü.
Siyahların eşitliğinden çok beyazların üstünlüğünü destekleyen mahkemeler içinde en büyük suçlulardan biri de Yüksek Mahkemeydi. Amerikan başkanları da siyah haklarını baltalayan, inkar eden ve kısıtlayan politikaları destekleyerek bu konuda anahtar rol oynadılar.
Eyalet yasaları ile siyahların oy verme, kamusal barınma hakları ellerinden alındı, kamu kurumlarında çalışamadılar ve birçok mahallede yaşamaları yasaklandı. İlkokullardan kolejlere kadar bütün okullar ırksal olarak ayrıldı ve ekonomik olarak desteksiz bırakıldı.  
150 yıl sonra kent okulları sınıfsal olarak ayrılmış ve parasal destekten yoksun bırakılırken, Baltimore, New York, Chicago gibi büyük şehirlerdeki okullarda öğrencilerin yüzde ellisi okuldan atıldı.
Okullar bugün, elli yıl önce olduğundan daha fazla ayrılmış durumda. Ve politik elitler kamusal eğitimi özelleştirme çabası içerisinde. Kanlı savaş başlayalı bir asır ve bir yarım asır geçti ve hâlâ Michelle Alexander gibi alimler fakir siyahların ve çalışan sınıfın Amerikan toplumunda ulusun mahkemelerinde ve görünen sosyal alanda dışlanarak ümitsizliğe ve ayrımcı muameleye maruz kalan bir kast oluşturduğunu iddia ediyor. Birçok insan için bir çeşit savaş halen devam ediyor.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...