09 Kasım 2012 10:22

Android'in 5.yılı

Android'in 5.yılı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün fazlası ile tanınan Linux tabanlı mobil işletim sistemi Android’in ilk betası yayımlanalı tam 5 yıl oldu. Aralarında Google’ın da bulunduğu Open Handset Alliance tarafından geliştirilen Android’in çıkış amacı mobil cihazlar için açık ve kapsamlı bir platform sunmaktı. Bugün tablet ve cep telefonları gibi mobil cihazların yanısıra, netbooklara, televizyonlara, kameralara ve Android@home gibi teknolojilerle ev otomasyonu sistemlerine kadar girmeyi başaran Android’in çekirdeği, Linux Kernel 2.6(Android 4.0 öncesi) ve Linux Kernel 3.x sürümlerine dayanıyor. Geniş bir uygulama geliştirici kitlesi olan Android için yazılmış, Google Play’den ve diğer kaynaklardan dağıtımı yapılan 700 binden fazla uygulama var. Sadece Google Play’den 25 milyar’ın üzerinde uygulama yüklendiği tahmin ediliyor. Günlük 1.3 milyon cihaz aktivasyonu ve 500 milyonun üzerinde aktifleştirilmiş cihazla Android, şu an en popüler akıllı telefon platformu.
Bugün gerek akıllı telefonların gerekse tabletlerin yaygınlaşması ile birlikte bilgisayar pazarı ciddi bir dönüşümün içinde. Microsoft yeni ve büyük bir pazar olan tablet pazarını elinden kaçırmamak için Windows 8’in tasarımında tablet vb. dokunmatik cihazların kullanım şekillerini ve donanımlarını fazlası ile dikkate almak zorunda kaldı. Grafik tasarım, video işleme, bilim, mühendislik vb. alanlarda kullanılan ve ciddi işlemci gücü isteyen ‘iş’ makinelerini bir yana bırakacak olursak e-posta okuma, sosyal ağlarda ve Internet’te gezinme, oyun oynama, film-dizi izleme vb. günlük ihtiyaçları karşılamak için artık tabletler fazlasıyla yeterli geliyor. Dolayısıyla kullanıcıların daha pahalı ve daha hantal masaüstü ve diz üstü bilgisayarların yerine tabletleri tercih etme eğilimi her geçen gün artıyor.
Masaüstü ve diz üstü bilgisayarlardan, tabletler ve daha taşınabilir mobil cihazlara doğru olan dönüşümün açık ara önde giden(mobil %50 Android, %30 iOS) işletim sisteminin Android gibi açık kaynaklı, geniş bir geliştirici kitlesine sahip, Linux’ten beslenen ve Linux’u besleyen bir sistem olması oldukça önemli. Bugün işletim sistemleri dünyasının diğer tutucu platformları karşısındaki ana ilerici platform olan Linux’ten beslenen Android, bir yandan da gerek kod geliştirme açısından gerekse kullanıcı tabanı açısından Linux’e ciddi şekilde geri beslemede de bulunuyor. Şimdilik iki ayrı işletim sistemi gibi duran Linux ve Android’in orta-uzun vadede giderek aynılaşan kodlar içererek zaman içinde tek bir işletim sistemi haline gelmesi çok da uzak bir olasılık değil. Böyle bir birleşme hem açık kaynaklı özgür yazılım ve işletim sistemlerinin alanını genişletir hem de Linux ve Android geliştirici platformlarının birleşmesi ile her iki platformdaki özgür yazılımlar daha da güçlenebilir.
Bugün giderek artan performansı ve yaygınlığı ile 5. yaşını kutlayan Android’e mutlu yıllar.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...