07 Kasım 2012 10:45

Başkanlık için öneri

Başkanlık için öneri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP uzun süredir planladığı Başkanlık sistemi için nihayet somut adımı attı. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na sunulmak üzere 22 maddelik “Yasama” bölümüne ilişkin önerisini TBMM Başkanlığı’na sundu.
AKP, Temel Haklar ve Hürriyetler (Bu bölüm BDP’nin önerisi ile Özgürlükler bölümü olarak adlandırıldı) bölümünde böyle bir toplu öneri sunmamıştı. Tek tek maddeler üzerine yaptıkları tartışmalarda da mevcut 12 Eylül Anayasası’ndan daha ileri önerilerde bulunmadılar. AKP yandaşlarının, özellikle liberallerin propagandasının aksine AKP’nin özgürlüklerle ilgili genişletici bir kaygısının olmadığı, bu tartışmalar sırasında da bir kere daha ortaya çıktı. Yeni anayasada AKP’yi en çok ilgilendiren bölümün yasama ve yürütme olması nedeniyle böyle bir öneri ile geldikleri anlaşılıyor.
Öneri, aslında, sadece yasamaya ilişkin değil. Yürütme ile ilgili hükümler de önerinin içinde.
AKP önerisinde: Başkan beş yıl için halk tarafından seçilecek, aynı kişi en fazla iki dönem başkan olabilecek, başkan partili olabilecek, bakanlar kurulunu başkan atayacak,  başkan ve bakanlar kurulu parlamento dışından olacak, başkan bakanları görevden alabilecek, bakanlar başkana karşı sorumlu olacak, parlamento başkan ve bakanları denetleyemeyecek, başkan ve bakanlar ancak yüce divan tarafından yargılanabilecek.
AKP’nin önerisinin diğer partiler tarafından kabul edilmesi pek mümkün değil. Başkanlık modeli ABD’dekini andırıyor ve doğal olarak iki partili sistem gündeme gelecektir. Küçük partiler başkanlık yarışında olamayacak, başkanlık yarışına soyunacak iki parti Meclis’te de yalnız kalacaktır. Eyalet sistemi ya da halkın temsiliyetinin güçlü olduğu yerel yönetimler de olmadığından, halkın iradesinin Meclise yansımasından söz etmek bu durumda mümkün olmayacaktır.
Sözün özü, AKP önerisi tam bir diktatörlük önerisi. Şimdiki fiili durumu  anayasal bir düzene dönüştürmek istiyorlar. Başbakan Tayyip Erdoğan’a dar gelen gömleği atıp, onun vücuduna göre yeni bir gömlek dikmek istiyorlar.
Böyle bir sistem önerdiğinizde, anayasanın özgürlükler bölümüne aşırı dikkat etmeniz gerekir. Çünkü, özgürlüklerin önündeki bütün sınırları kaldırmadığınızda, siyasi rekabeti adil olarak düzenlemediğinizde, medyanın bağımsızlığını sağlamadığınızda; bu sistem diktatörden başka bir şey üretmez ve mevcut başkan ile yarışacak kişi ve partilerin hiçbir şansı olmaz.
AKP’nin getirdiği öneriler TBMM Uzlaşma Komisyonu’ndan geçmeyeceğine göre, bundan sonra ne olabilir?
Muhtemelen, daha önce de defalarca belirttiğimiz gibi, bir süre sonra Uzlaşma Komisyonu dağıtılıp Burhan Bey’in Anayasa taslağı Meclis gündemine getirilecektir. AKP, bu durumda yeni anayasa yapmaktan da vazgeçip, başkanlık sistemi ile ilgili (daha doğrusu Erdoğan’ın devlet başkanlığı ile ilgili) düzenlemelerle yetinen kısmi bir anayasa değişikliğine de gidebilir.
Ve, tabii, böyle bir anayasa değişikliği büyük ihtimalle referanduma gidecektir. Onun için, AKP, referandumu kazanmak için 12 Eylül Referandumu gibi, halka hoş gelebileceğini düşündüğü birkaç değişikliği de bu paketin içine yerleştirip, halkın oyunu almaya çalışacaktır. Örneğin, bazı köşe yazarlarının yazdığı gibi, bu değişikliklerden biri de idam cezasının geri getirilmesi olabilir.
AKP’nin diktatörlük özlemlerini gerçekleştirememesi için halkın anayasa değişikliği sürecine müdahale etmesi ve diktatörlük özlemcilerini caydırıcı tavrını ortaya koyması şarttır. Yoksa, iş işten geçmiş olacak.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...