13 Nisan 2011 11:40

Farketmiyor

Farketmiyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Rahmetli  Ecevit zamanında hep birlikte mide ve bağırsak sorunları yaşamaya başlamıştık. Başbakan olmasına rağmen bir çok iş rahmetlinin çemberi dışında döner, olay rahmetliye intikal ettiğinde rahmetli konuya tepki göstermek için sindirim sorunu yaşar, ya da yaşadığını söylerdi. Sonra bu sindirim sorunu toplumun geniş kesimlerine yayıldı. “Miş gibi” olanlar başlarına işlerine gelmeyen bir iş geldiğinde bol salçalı patlıcan musakka yemiş tepkisini gösterirler ve sindirim sorunlarından, hazım sorunlarından sokranırlardı.

Ne zaman ki rahmetli, ABD’nin Irak işgali planına destek olmayacağını açık etti, hafiften antiemperyalist bayrak gösterme teşebbüsünde bulundu, acilen mide ve bağırsak ameliyatına alınarak hazım sorunu çözülmeye çalışıldı ve vadesinden önce rahmetli olma tehlikesiyle yüz yüze geldi. Bu sırada, işgalcinin komşu Müslüman halkın gırtlağına çökmek isteğine arka çıkacak kubbeli, minareli destek bulunmuş, hali hazırdaki devletlinin bu kadar mide, sindirim ve hazım sorunu ile bu ülkeyi yönetemeyeceğine karar verilmiş ve bu kararın tüm ülkenin kararı olduğu şeklinde çalışmalara başlanmıştı.

Nitekim rahmetli, rahmetli olduktan sonra bütün sorunlu mideler, lifsiz beslenmekten işlevleri bozulan bağırsaklar birden düzeliverdi. Artık kimse sindirim sorunu yaşamıyordu ve tuvaletlerde oturma süreleri azalmıştı.

Ama olmadı. Kubbeli, minareli destekle başa gelen stratejik ortak işgale “Evet” demiş ama “Evet” diyenlerin sayısı yetmemişti. Bu kez sindirim sorunu yaşama sırası dünyanın jandarmasına gelmişti. İşte o günleri böyle hazım sorunlarıyla geçirmiştik.

Şimdi moda değişti. Hazım sorunu bitti evvelallah. Ne yersek yiyelim, istersek çiğnemeden yutalım fark etmiyor. Kızartma, haşlama, bütün halinde yutma filan da fark etmiyor. Hazım sorunu bitti, mide bağırsak problemleri çözüldü çözülmesine ama şimdi sorun daha yukarıya, beyne sirayet etti. Önce hazım sorunu yaşayanlar şimdi anlama sorunu yaşamaya başladılar. Efendim neymiş? Yapılanları anlamakta zorluk çekiliyormuş. Niye? Beyninizde bir sorun mu var. Aklı başında olan, az çok tarih bilen, en azından Marx’ın Kapital’inin önsözünü okuyan herkes ne olup bittiğini anlar. Ama moda ya, anlamakta zorluk çekeceksin ve böylece beyninde bir anlama sıkıntısı yaşadığını ortaya koyacaksın.

Fıkra meşhur.

Adam sindirim sorunları çekmekte ve tutamadığından sürekli altına kaçırmaktadır. Hastaneye gider ama dosyası karışır ve psikiyatriye gönderilir. Bir hafta tedaviden sonra eve döndüğünde sorarlar.

- Altına kaçırma sorunun çözüldü mü?

Adam arkasına yaslanır, uzun uzun yellenir ve cevap verir.

- Hayır. Ama artık benim için fark etmiyor.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...