26 Ekim 2012 10:31

Tunus'un AKP'si

Tunus'un AKP'si

Fotoğraf: Envato

Paylaş

23 Ekim 2011 Tunus Kurucu Meclis Seçimlerinin yapıldığı tarih. Seçilen Kurucu Meclis bir senede yeni anayasayı hazırlayacak ve 23 Ekim 2012 tarihine kadar anayasa Meclis tarafından onaylanacaktı. 23 Ekim geldi geçti henüz anayasa ortada yok. Kurucu Mecliste çoğunlukta olan En Nahda (Tunus’ un AKP’ si olarak tanıtılıyor) Anayasanın Nisan 2013’e kadar yazılıp Meclis’ten geçeceğini söylüyor. Haziran ayında da seçim yapılmasını öngörüyor.
23 Ekim günü, Arap ayaklanmasını bağımsız, demokratik bir Tunus inşa edilinceye kadar sürdürmeye kararlı devrimci güçler Meclis önünde büyük bir miting düzenledi. En Nahda’yı Anayasa yazımını geciktirmek ve seçimleri mümkün olduğu kadar uzatmak, Ben Ali iktidarının bir başka biçimini inşa etmeye çalışmakla suçluyorlar.
En Nahda ise, yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali, demokrasi, bağımsızlık ve sosyal adalet isteyenleri, eski rejimi geri getirmeye çalışmakla suçluyor. Ve, karşı bir miting topluyor.
“Ilımlı İslam” diye yutturulmaya çalışılan siyasi örgütler her yerde aynı taktiği uyguluyor son yıllarda. Demokrasiyi savunuyor gibi görünüp, iktidarlarını adım adım tahkim ediyorlar. Türkiye, Tunus ve Mısır bu taktiğin en başarılı uygulayıcılarının icraatlarını izliyor.
En Nahda, çoğulcu, demokratik bir sistem propagandası yaparken, Anayasaya Tunus Devletinin dini İslam’ dır maddesini hazırlanan Anayasa’ya yazdı. Nahda’nın Lideri Gannuşi’nin taraftarları ile yaptığı sohbetlerde  şeriata yavaş yavaş geçeceklerini, aşırılıklardan sakınmalarını öğütleyen görüntüleri ortaya çıktı. “Aşırılar” denen gruplar İran rejimini eleştiren Persopolis filmini gösteren sinemalara saldırıp filmin yasaklanmasını sağladı. Kadınlara ve gençlere dini gerekçeler ileri sürerek saldırılar düzenlediler. Muhammed’i eleştiren filmden sonra ABD Elçiliği’ saldırmaları ve yakmaları En Nahda hareketini destekleyen ve koruyan ABD ve AB ülkelerini de kaygılandırmaya başladı.
Tunus’ta, geçici bir süre iktidarı liberallerle paylaşarak, laik kitleleri ürkütmemeyi düşünen Gannuşi’ye Tayyip Erdoğan’ın, iktidarı paylaşmamasını ve en kısa sürede rakiplerini tasfiye edip, iktidarını sağlamlaştırmasını tavsiye ettiği yazılıyor basında ve Gannuşi’nin Erdoğan’ın tavsiyesini dinlediği söyleniyor. AKP yetkilileri ve yandaş basın ise Tunus ve Mısır AKP’lerinin başarısı için yoğun bir mesai harcıyor.
Fakat, En Nahda güç kaybediyor. Yüzde kırk oranı ile Kurucu Mecliste temsil edilen Nahda Hareke-tinin, bugünlerde yapılan seçim anketlerinde yüzde yirmilerde oy alacağı tahmin ediliyor.
Mısır’da Müslüman Kardeşler’e karşı kitleler yeniden Tahrir’e çıkıp protesto gösterileri yapıyor.
Tunus’un AKP’si Nahda’ya ve Mısır’ın AKP’si Müslüman Kardeşlere AKP örnek oldu. Onun yolundan gitmeye çalışıyorlar. Ama, Tunus ve Mısır halkları, Dünya halkları da AKP’nin gerçek yüzünü fark etmeye başladı.
Görünen o ki, Mısır ve Tunus’un AKP’leri, ilham aldıkları parti kadar dahi ayakta kalamayacaklar.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...