26 Ekim 2012 09:19

Ubuntu: Herkes için Linux

Ubuntu: Herkes için Linux

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün 20 milyonu aşkın bilgisayar kullanıcısı tarafından diğer işletim sistemlerinin yerine tercih edilen Ubuntu, her yeni sürümünde yapılan pek çok yenilikle sıradan kullanıcı için Linux’ü daha kolay ve daha kullanışlı hale getiriyor. Bu gelenek Ubuntu’nun ‘Quantal Quetzal’ kod adlı yeni sürümünde de bozulmadı.
Bu yeniliklerden ilk dikkati çeken açılıştaki Grub menüsünün sadeleştirilmiş olması. Bu menüde yer alan eski kernel seçeneklerinin tümü Ubuntu 12.10’da ‘gelişmiş seçenekler’ başlıklı bir alt menüde toplanarak ortalama kullanıcının dikkatini dağıtan karmaşıklık ortadan kaldırılmış. LightDM tabanlı oturum açma ekranında bir çok ufak tefek değişikliğin yanı sıra bir de uzaktan oturum açma sistemi eklenerek ağ üzerinden oturum açma işlemi fazlası ile basitleştirilmiş. Unity Dash’e eklenen ön izleme fonksiyonu ile ister klasör isterse uygulama olsun Dash ile aradığınız her şeyin ön izlemelerini kolayca görmeniz artık mümkün. Uygulama başlatıcıda, program simgelerini sıralamak kolaylaştırılmış. Ubuntu One Müzik Market, Dash’e entegre edilmiş. Tabii ki Dash ön zlemeleri Ubuntu One Müzik Market sonuçları için de çalışıyor. Yeni bir Unity lensi ile Twitter, Facebook, Identi.ca, Flickr ve Google Drive hesaplarınızı Dash’e kolayca entegre edebilmeniz sağlanmış. Dosya yöneticisi Nautilus’un son kararlı sürümü 3.6 olmasına rağmen 3.4.2 versiyonu sonrasında kaldırılan kullanışlı özellikleri koruyabilmek için Nautilus’un 3.4.2 sürümü kullanılmış. LibreOffice için Ubuntu menü entegrasyonu sağlanmış. Unity ara yüzünün eski donanımlar için olan 2D versiyonundan tümüyle vazgeçilmiş ve Unity 3D’nin yeterli grafik hızlandırmaya sahip olmayan eski donanımlarda bile rahatça kullanılmasını sağlamak üzere LLVMpipe kullanan bir metod geliştirilmiş. Alternatif Ubuntu CD’si tümüyle kaldırılmış.
Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal’ın boyutu yaklaşık olarak 800 megabyte. Bu daha önceki Ubuntu sürümlerine göre yaklaşık olarak 100 megabytelık bir artış anlamına geliyor ve kurulum imajının CD kapasitesinin üstüne çıkmasına yol açıyor. Dolayısıyla Ubuntu 12.10’un imajını CD’ye yazmak artık mümkün değil. Ubuntu 12.10 kurulumu için ya imajı DVD’ye yazmanız ya da USB disk kullanarak kurulum yapmanız gerekecek. USB’den kurulumun rahatlığı nedeniyle uzun süredir Linux kurulumları için optik kayıt ortamlarını (CD, DVD) kullanan çok fazla kişi zaten kalmadı. Eğer Ubuntu 12.10’u kuracaksanız Ubuntu’nun resmi sitesinde[0] yer alan ‘Get Ubuntu 12.10’ bağlantısından Ubuntu’yu indirip ardından   ‘Universal USB Installer’ı [1] kullanarak bir USB diski kolayca Ubuntu kurulum diski haline getirebilirsiniz.
Ubuntu’yu kurduktan sonra kullanmadan önce yapılması gereken bir iki ince ayarla bu yazıyı noktalayalım:
- Yeni güncellemeleri kontrol edin.
- Kapalı kaynaklı video ve ses kod çözücülerini Ubuntu ile doğrudan dağıtmak mümkün olmadığından söz konusu kod çözücüleri içeren ‘ubuntu-restricted-extras’ paketini kurun.
- Sistem ayarlarından internet hesaplarınızın Ubuntu ile entegrasyonunu sağlayın.
- Daha yüksek performans için yazılım kaynaklarından eğer varsa ek sürücüleri yükleyin.
- Ubuntu One için bir hesap oluşturun.
Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal ile iyi çalışmalar.
[0] http://www.ubuntu.com/
[1] http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...