19 Ekim 2012 16:00

Bulutlara doğru

Bulutlara doğru

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bulut bilgi işlem son dönemlerde çeşitli İnternet servisleri ile birlikte sıkça anılan bir kavram. Biraz basite indirgeyecek olursak bulut bilgi işlem, donanımsal ve yazılımsal kaynakların bir ağ üzerinden kullanıcıya servis olarak sunulduğu sistemlere verilen addır. Genelde kullanıcılar bulut bilgi işlem servislerine bir web tarayıcı ya da basit bir uygulama kullanarak bağlanır. Yazılım ve donanım seviyesinde gerçekleştirilmesi gereken hemen hemen tüm işlemler geniş bir sunucu ağında gerçekleştirilir ve işlemin sonucu kullanıcıya aktarılır. Kullanıcıya ait veriler de genelde kullanıcının bilgisayarında değil bulutun içinde bir yerlerde saklanır. Bütün bu karmaşık gözüken sistem işin kullanıcı tarafındaki kurulum, bakım, onarım, kaynak kullanımı vb. yükü en aza indirgeyerek hem işin sistem yönetimini kolaylaştırır hem de bakım ihtiyacını azaltır. Bulutun içinde sunucular genelde birbirlerine paralel ve birbirlerini yedekler halde çalıştığından bozlulan sunucuları yenilemek, artan ihtiyacı karşılamak üzere yeni sunucu eklemek, azalan ihtiyaç nedeni ile sunucu eksiltmek oldukça kolaydır.  Gmail ve diğer e-posta servisleri, Dropbox ve benzeri dosya depolama servisleri, Google’ın ofis uygulaması Google Docs ve sosyal ağlar bulut bilgi işleme örnek olarak gösterilebilir.  
Bir kaç gün önce dünyanın en büyük torrent paylaşım platformu Korsan Körfezi (The Pirate Bay)[0] oldukça eğlenceli bir dille tüm sistemlerini bulut bilgi işlem platformuna taşıdığını açıkladı. Sık sık çeşitli yasaklama ve kapatma kararları ile karşı karşıya kalan, halihazırda Türkiye’de erişime engelli olan Korsan Körfezi, sunucularını dünyanın dört bir yanında bulut bilgi işlem servis sağlayıcıları bünyesinde sanallaştırarak kendini olası saldırılara karşı biraz daha güvene aldı. Korsan Körfezi’nin yeni bulut tabanlı sunucularının depolama alanı olarak İnternet’i kullanması ve dolayısıyla verilerin fiziksel olarak belirli bir bilgisayarda bulunma zorunluluğunun ortadan kalkmış olması, bir yandan erişim engellemeyi daha da zorlaştıracak öte yandan da 2006 mayısındaki gibi sitenin sunucularına baskın yaparak kapatabilmek artık mümkün olmayacak.
Korsan Körfezi’nin uğradığı ağırlıklı olarak müzik ve film tekelleri ve bunların lobi çalışmalarından kaynaklı saldırı ve baskılara karşı bu hamlesi günümüz İnternet’inin oldukça önemli bir özelliğini gözler önüne seriyor: Mevcut altyapısında köklü değişiklikler yapılıp sistem tümüyle merkezileştirilemediği sürece İnternet’in zaten dağıtık olan ve bulut bilgi işlem teknolojilerinin giderek yaygınlaşması ile birlikte daha da dağıtıklaşan yapısı sansür ve baskının önünde aşılması imkansız bir duvar oluşturuyor.
Bulut bilgi işlem mimarilerinin gelişimi işletim sistemlerini de etkiliyor. Masaüstü sürümü bir süredir kişisel bulut hizmetleri entegre bir şekilde gelen, sunucu sürümü de bulut bilgi işlem sunucuları olarak kolayca ayarlanıp kullanılabilen Ubuntu’nun kod adlı yeni sürümü yayınlandı. Quantal Quetzal’da ilk göze çarpan yenilikler arasında oldukça gelişmiş ve verimli bir arama sistemi, basitleştirilmiş güncelleme yöneticisi, Unity 6.8, LibreOffice 3.6.2 ve UEFI destekli güvenli açılış yöneticisi bulunuyor. Haftaya kişisel bilgisayar sistemlerini giderek daha fazla bulut bilgi işlem sistemlerine entegre eden Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal’ın detaylı incelemesinde haftaya buluşmak üzere.

[0] http://www.thepiratebay.se

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...