06 Ekim 2012 10:13

İnternet, habercilik ve telif

İnternet, habercilik ve telif

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu hafta yirmi gazete bir bildiri yayınlayarak kendi içeriklerinin, kaynak göstererek dahi yayınlanamayacağını açıkladı. Kendi içeriklerini çeşitli şekillerde yayınlayan İnternet sitelerini, televizyonları ve haber portallarını emek hırsızlığı ve korsanlıkla suçlayan bu yirmi gazete buna karşı hukuki mücadele sürdüreceklerini belirtti.
Konuya yasal yönden bakarsak, Basın Kanunu, kaynak gösterilmesi ön şartı ile yeniden yayımlamaya izin verir. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun 37. maddesi de haberlerin yeniden yayımlanması konusunda bir istisna tanımlar. Yine aynı kanunun 36. maddesi telif hakkı olan makale ve köşe yazılarının kısaltılarak ve kaynak gösterilerek yeniden yayınlanmasına izin verir. Bir diğer deyişle yirmi gazetenin birleşerek yaptıkları açıklama yasa dışı. Elbette bu işin sadece hukuki yanı.
İnternet, bilginin kopyalandığı, paylaşıldığı, yeniden üretildiği, yeniden üretilmiş halinin yeniden paylaşıldığı bir dağıtım aracı. Dolayısıyla İnternet’e girilen bir veri hızla değişik formlar altında yeniden yayınlanıyor, yeniden üretiliyor. Üstelik bu yeniden yayınlama ve yeniden üretme işini bildirinin sahibi yirmi gazete de yapıyor. Bu durum özellikle dış haberlerde, teknoloji haberlerinde ve çeşitli foto galerilerde kolayca gözlemlenebiliyor. O ya da bu yabancı kaynaklı İnternet sitesinden alınan ve çevrilen bir haber yine aynı siteden alınan bir görsel eşliğinde kaynak dahi göstermeden yayınlanıyor. Ya da o veya bu İnternet sitesinden derlenen görseller yine kaynak dahi göstermeden üstüne uygun bir başlık atarak foto galeri şeklinde yayınlanabiliyor. Ya da bir haberin içinde başka bir İnternet sitesinden alınan veri kaynak göstermeden kullanılabiliyor.
Açıklamalarında “Ürettiğimiz ve bütün hakları bize ait olan; haber, yorum, köşe yazısı, fotoğraf, karikatür, grafik, çizgi ve sayfa dizaynı gibi materyallerin hiç bir şekil ve hacimde kullanılmasına izin vermeyeceğiz. 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren, hiçbir televizyon kanalı, internet sitesi ve haber portalı aşağıda imzası bulunan gazetelerin içeriklerini kaynak göstererek dahi kullanamayacaklardır.”[0] diyen bu yirmi gazete eğer inandıkları yayıncılık ilkeleri böyle ise öncelikle kendi yayınlarını gözden geçirmeli, kendi ‘ürettikleri’ haberlerdeki (ç)alıntılara ya kaynak göstermeli -ki kaynak göstererek dahi kendi yayınlarının kullanılmayacağını iddia ediyorlarsa bunu da yapmamalılar- ya da söz konusu (ç)alıntıları sitelerinden çıkartmalıdır.
Bilimsel makaleler ve sanat eserlerinden dahi uygun biçimlerde kaynak gösterilerek -ki kaynak göstermenin standartları dahi vardır- alıntı yapılabiliyorken, telifli eserler adil kullanım sınırları içinde rahatça kullanılabiliyorken yirmi gazetenin bu şekilde çıkışının bir tek anlamı olabilir: Kendimizden başkasına bu alanda yayıncılık yaptırmamak için elimizden geleni yapacağız.
Elbette söz konusu yirmi gazete canları istiyorsa İnternet’teki paylaşım, yeniden üretim ve yeniden yayınlama süreçlerine karşı durmayı deneyebilir. Ancak böyle bir karşı durma yerçekimine karşı durmak gibidir. Yer çekimi eninde sonunda kazanır.

[0] http://www.korsangazeteciligeson.com


AMD’den Windows 8 açıklaması

Intel, Windows 8 ile birlikte yapacaklarını bir süredir uzun uzun anlatırken, en büyük rakibi AMD’den ses çıkmıyordu. Sonunda sessizlik AMD’den Leslie Sobon tarafından bozdu.
Sobon, açıklamasında Windows 8’in işlemci dünyasına önemli imkanlar sunacağını ve Windows 8’li PC’lerin, AMD yongaları ile hem daha ucuz olacağını, hem de daha yüksek bir grafik performansı sunacağını iddia etti.
AMD’nin satış listelerine girmeye başlayan yeni Trinity yongaları Radeon HD 7000 serisi grafik işlemciyi de işlemciye entegre ediyor ve harici bir ekran kartı olmadan yüksek grafik performansı sağlıyor. Bu işlemcilerin Windows 8 performansını birlikte göreceğiz.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...