09 Nisan 2011 10:33

Linux 20 yaşında

Linux 20 yaşında

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz çarşamba, Linux’ün yirminci yaş günü idi. 20 yılda fazlası ile yol kateden ve diğer pek çok alanda kendisini kanıtlamayı başaran Linux, sıradan kullanıcının gözünde şimdilik bir alternatif olmaktan uzak. Bu uzaklığın altında yatan temel neden, Linux’un ne yapabileceği ya da kullanım zorluğu vb. değil. Linux bir alternatif olmaktan uzak, çünkü piyasaya hakim işletim sistemi sıradan kullanıcının işini iyi-kötü görüyor ve kullanıcı yeni sulara yelken açma ihtiyacı hissetmiyor. Sınırlı sayıda bilgisayar kullanıcısı, Linux’un özgür ve açık kaynaklı bir yazılım olmasını önemserken, geriye kalan ezici çoğunluk için bu konunun neredeyse hiç bir önemi yok. Öte yandan biz farkında olalım ya da olmayalım, Linux farklı şekillerde hayatımıza girmeye devam ediyor. Bugün, teknolojiden faydalanan hemen hemen herkes doğrudan ya da dolaylı yollardan Linux kullanıyor:
- Mobil cihaz  pazarının akıllı telefonlar ve tabletlere yönelmesi ile birlikte Google’ın Linux tabanlı mobil işletim sistemi Android ciddi popülerlik kazandı.. Kısa sürede hızla yükselen Android telefonların satışları ABD’de en önemli rakibi iPhone’un satışlarını geçti ve Android işletim sistemi mobil işletim sistemleri arasında ilk sıraya oturmayı başardı.
- Evinizde kullandığınız ADSL modemden, profesyonel routerlara kadar pek çok ağ cihazı çeşitli Linux türevlerini kullanıyor.
- Google’ın sürekli büyüyen sunucu bulutu Ubuntunun özelleştirilmiş bir versiyonunu kullanıyor.
- Microsft CEO’su Steve Ballmer, 2008’de web sunucularının yüzde 40’ının Microsoft yüzde 60’ının ise Linux olduğunu itiraf etti.
- top500.org’un yayınladığı verilere[0] göre bilinen en iyi 500 süper-bilgisayarın yüzde 91.8’i işletim sistemi olarak Linux kullanıyor.
- Linux sunucularda üretilen ilk büyük bütçeli film Titanik’ti. Dreamworks Animation, Pixar ve Industrial Light and Magic gibi büyük stüdyoların çoğu Linux’e geçiş yaptı.
- CERN, bir süre önce yapılacak deneyde dünyayı yokedebilecek bir karadelik oluşabileceği iddiası nedeni ile tartışma konusu olan parçacık hızlandırıcıyı kontrol eden sunucu da dahil olmak üzere, bünyesinde barındırdığı 20 bin sunucuda Linux kullanıyor.
Hali hazırda pek çok yerde kullanılan Linux’ü, kendi bilgisayaranızda da kullanmanız için hiç bir engel yok. İlk iş olarak kendi ihtiyacınıza uygun bir Linux dağıtımı belirleyin. Eğer hangi dağıtımı kullanacağınıza emin olamıyorsanız Ubuntu veya Debian gibi kullanımı kolay, donanım ve yazılım desteği geniş bir dağıtım seçin. Seçtiğiniz dağıtımı indirip bir DVD, CD ya da flashdiske yükleyin. Pek çok dağıtımı doğrudan CD, DVD veya flash diskten denemeniz mümkün. Ancak daha yüksek performans için hiç zorlanmadan elinizdeki dağıtımı bilgisayarınıza kurabilirsiniz.
Elbette halihazırda kullandığınız işletim sistemi sizi idare ediyor olsa dahi Linux’ü denemeniz için pek çok neden var:
- Linux’te bir virüs ile karşılaşma olasılığınız Windows ve Mac OS’a göre oldukça düşük.
- Linux diğer işletim sistemlerine göre daha çok daha kararlı ve dayanıklıdır.
- Linux ücretsizdir.
- Standart Linux dağıtımları, ihtiyacınız olabilecek hemen hemen tüm programları içerir. Sonradan program kurma ihtiyacı hissetmezsiniz.
- Eğer bir programa ihtiyaç duyarsanız, programın indirme ve yükleme işlemlerini paket yöneticisinden kolayca yapabilirsiniz.
- Linux hemen hemen her cihazı dahili sürücüleri ile tanır. Sizi sürücü yüklemekle uğraştırmaz.
- Linux kullanıldıkça şişip yavaşlamaz.
- Linux yüklü bilgisayarlara sızmak Windows ve MacOS’a sızmaktan daha zordur.
Linux’ün yirminci yılında kendiinize bir iyilik yapın: Linux’ü deneyin.
İyi ki doğdun Linux. Nice yirmi yıllara.
[0]http://www.top500.org/stats/list/36/os
Linux’ün tarihinden kilometre taşları
1991: Linus Torvalds, ilk Linux kodunu yayınladı.
1992: Linux Genel Kamu Lisansı(GPL) ile lisanslandı.
1993: Slackware Linux, yaygın olarak benimsenen ilk Linux dağıtımı oldu.
1996: Akvaryum gezisi sırasında bir penguen tarafından ısırılan Linus Torvalds, Linux’un maskotu olarak pengueni kullanmaya karar verdi.
1998: Teknoloji devleri Linux platformuna desteklerini açıklamaya başladı.
2003: IBM’in “Gelecek Açık” mesajlı Linux reklamı yayınlandı.
2007: Linux’ü standardize etmek, yaygınlaştırmak ve korumak üzere Linux Vakfı kuruldu.
2010: Linux tabanlı mobil işletim sistemi Android, ABD’de akıllı telefon pazarının en üst sırasına oturdu.
2011: Linux’ün yirminci yaş günü...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa