01 Nisan 2011 10:40

Tanımadığımız düşmanlar

Tanımadığımız düşmanlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

ABD ordusunun şu anki gücü medyanın ne kadar zayıf olduğunun ölçüsüdür. ABD, hakkında hiçbir şey bilmediği insanlara ve ülkelere savaş açıyor. Bunu yaptıktan sonra birileri tarafından yola getiriliyor ya da yeniliyor sonra yeniden aynı şeyin olmayacağına dair yeminler ve naralar etrafı dolduruyor sonra tekrar tekrar aynı hata yapılıyor.

ABD askerleri Vietnam’a girdiğinde bunu yenilen bir Avrupa müttefikine yardım etmek ve bilim insanları ve teorisyenlerin ortaya attığı Domino Teorisi’ni kanıtlamak için yaptı. Sanki Vietnam yenilirse tüm Asya domino taşları gibi düşecekmiş gibi. Bu teori de, emperyal savaşların desteklediği diğer tüm teoriler gibi yanlıştı. On yıllar sonra dünyanın önde gelen konuşmacılarından ABD Savunma Bakanı Mc Namara Amerikan liderlerinin Vietnam hakkında (tarih, dil veya kültür) hiç bir şey bilmediğini ve bu nebze cehaletin zaferi fiilen imkânsız hale getirdiğini itiraf etti.
Ardından Somali, Irak ve şimdi de Libya geldi.

Kaçımız iç savaşların kabile anlaşmazlıklarıyla ortaya çıktığını ve en büyük Doğu klanlarından biri olan Senusi klanının Kral İdris’in 1969’da Albay Kaddafi’nin de içlerinde bulunduğu Özgür-Subaylar Hareketi tarafından devrilmesinden sonra güç ve intiba kaybettiğini biliyoruz? Fakat birçoğu sonradan demokrasi istemedi ve krallığın yenilenmesini talep ettiler. Mısır’ın Faruk’u, İran’ın Şah’ı gibi bir ABD kuklası olan İdris’in evinden dalgalanan bayraklar isyanlar boyunca inmedi.

Sonradan demokrasi olarak adlandırılan batı yönetimlerinin kralların tarafında savaşması size de garip gelmiyor mu? Ve tabii ki Libya için bunun tersi olduğunu unutmayalım. Libya’nın Afrika sınırları içindeki en yüksek gayri safi milli hâsılaya sahip olduğunu ve bunun Güney Afrika’dan yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Veya Arap dünyasındaki en yüksek okuma-yazma oranıyla Mısır’dan yüzde 20 fazla okuryazar oranına sahip olduğunu? Ben de bilmiyordum.

Okudum, araştırdım ve öğrendim. Bilmiyoruz çünkü medyayı yöneten ve satın alan güçler bilmemizi istemiyor. Afganistan savaşı başladıktan on yıl, Irak savaşı başladıktan 8 yıl sonra bile hâlâ hiçbir bok bilmiyoruz.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...