11 Mart 2011 12:35

Arap isyanları ne anlama geliyor?

Arap isyanları ne anlama geliyor?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İsyanlar gün be gün bir ateş gibi şehirden şehre yayılıyor, Tunus, Kahire, Manama, Bingazi, Sohar ve ötesine. Arap dünyası on yıllarca vatandaşlarına temel sosyoekonomik ve iş güvenliği gibi hakları sağlamakta başarısız olmuş açgözlü ve baskıcı hükümetlerle yönetildi. İsyanın sebebi buydu. Özellikle de genç erkekler arasındaki isyanın. Örneğin Mısır’da genç erkekler işsizliğin evlilik hayallerinin suya düşmesi anlamına geldiğini biliyorlar. O yüzden bazıları maskeler arasına saklandı, bazıları Müslüman Kardeşler’e katıldı; bazıları da ümitsizliğe kapıldılar.

Bu isyanlar değişim için bir ümit doğurdu. Neredeyse bütün Arap isyanları daha önemli nedenlere dayanır. Başlıca neden polisin yozlaşmışlığı ve gaddarlığıdır. Fakat isyanlar başlangıçtır. Devrimler değildir. Tabii Mısır muhtemelen ordunun zalim yönetim potansiyelinden haberdar değildi. O günlerde Tahrir Meydanı’nda toplanan kalabalık, ordunun ve halkın kazandığını ilan ederek dualar ettiler. Baskı günleri geldiğindeyse gösteri yapan insanlar sokaklarda dövüldü, tutuklandı ve askeri mahkemelere çıkarıldı. Askerler tarafından dövülen bir protestocu “ Ben kardeş olduğumuzu sanıyordum” diyerek geçirdiği şoku ifade etti.

Haberlerdeki yüzler değişti fakat sistem değişmedi. Yakın zamandaki isyanların hiçbiri Irak ve Afganistan’daki Amerikan işgallerini haklı çıkarmadı. Hatta tersini doğruladı. Amerikan yayınları ve yeni muhafazakar ideologlar Irak’ın bölgesel demokraside standart belirleyici bir örnek olduğu görüşünü satmaya başladılar bile. Irak’daki tek gerçek korkunç bir kan dökme merasimiydi. Hem Irak hem Afganistan’da sosyal ayaklanma, etnik nefret ve politik yozlaşma büyük ölçüde örnekten çok denk olduklarını kanıtladı. Her ikisi de seçim skandallarıyla sallandı. Gerçekte Amerikan parasının büyük hayranları tarafından desteklenen bu kukla ülkelerde, ABD destekli hükümetlere karşı büyük bir protesto bereketi var. Yarım trilyon Amerikan doları hileli seçimlere harcandı. Bu paranın iyi kullanıldığı anlamına geliyor mu?  İsyanlar bir ay öncesinden daha yavaş bir tempoda devam ediyor.  Bahse girerim isyan mevsimi henüz sonlanmadı.

evrensel.net
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...