19 Ağustos 2013 21:54

İşçiler grevde öğreniyor

TEKSTİLDE 12 bin işçinin grevi başarı ile devam ederken işçiler hayatlarında da ilkleri yaşıyor. En eski işçiler bile ilk defa greve çıktıklarından ilk günler bir bocalama yaşıyor. Ama bu deneyimsizliğin eksikliğini işçilerin heyecanları ve mücadele istekleri dolduruyor. Fabrikalarda ki grev çadırlarında sadece grev gö

İşçiler grevde öğreniyor
Paylaş
Tuncay Sağıroğlu

Greve çıkan 12 bin işçinin yarısı Trakya’daki fabrikalarda çalışıyor. Bu fabrikalardan biri olan Akın Tekstil’de her gün grev gözcüleri fabrika önünde beklerken işçiler kendi aralarında örgütlenerek toplu şekilde kendi olanakları ile fabrika önüne gidiyor. Kendileri grev yaşamasa da diğer fabrikalarda yaşanan grev deneyimlerinden yararlanmaya çalışan Akın Tekstil işçileri fabrikanın önünde kalabalık olmayı cam işçilerinin grevinde gördüklerini söylüyor.
Ama bu durumun sürekli devam edemeyeceğini söyleyen işçilerden Hakan Şen, bunu sendikanın organize etmesi gerektiğini belirtiyor. Şen, fabrikada 700 civarı işçinin çalıştığını ama 40-50 kadar işçinin böyle bir çaba içinde olduğunu söyledi.

SORUNLAR GREVE KATILIMI ARTTIRDI

Bütün şaşkınlığa rağmen bütün işçinin greve çıkmasını yaşadıkları sorunlara bağlayan Hakan Şen, “On yıllık işçi ile yeni işçi arasında 70-80 lira fark var. Aldığımız maaş asgari ücret olduğundan aradaki farkında ikramiyeden kaynaklanıyor. Yıllardır çalışıyoruz ama hâlâ asgari ücret alıyoruz. İlk defa bunu değiştirme olanağı çıktı. Daha önce dokuma makinesinde üç işçi çalışırken şimdi iki kişi çalışıyoruz ve çalışma ortamı malı yetiştirmek için çok stresli. Akın Tekstil’de en büyük talep ikramiye ve kıdem zammı” dedi.(Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler ve gençler birlikte mücadele etmeli

SONRAKİ HABER

Standart Profil işçisinden Söktaş grevcisine destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...