29 Mayıs 2013 11:16

Çocuk cezaevleri işkence ve taciz yuvası

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, İzmir'in Aliağa ilçesindeki Şakran Çocuk ve Gençlik Cezaevi’nde incelemelerde bulundu.İnceleme sonunda cezaevi çıkışı gazetecilere açıklama yapan Kürkçü, cezaevinde &ccedi

Çocuk cezaevleri işkence ve taciz yuvası
Paylaş

İnceleme sonunda cezaevi çıkışı gazetecilere açıklama yapan Kürkçü, cezaevinde çocuklara yönelik işlenen suçların ÇHD’nin düzenlemiş olduğu rapordan daha vahim olduğunu vurguladı.

4 koğuştan yaklaşık 40 çocukla görüştüğünü aktaran Kürkçü, “ÇHD avukatıyla birlikte çocuklarla ayrı ayrı görüştük. Üzülerek söylemeliyim ki dün yaptığımız açıklamalar gerçeğin, buz dağının ancak görünen ucu imiş. Daha derin ve daha çetin bir problemle ve çocuklara karşı işlenmiş bir suçla karşı karşıyayız. Çocuk haklarını koruyan mevzuata, Türk ceza kanununa, cezaevleri mevzuatına, genel olarak hukuk devleti anlayışına aykırı, bunları ihlal eden zincirleme bir durumla karşı karşıyayız” dedi.

SORUŞTURMA AÇILACAK

Kürkçü, cezaevi savcısı ile edindiği bulguları paylaştığını, savcının bir idari soruşturma başlatacağını söylediğini ifade ederek, “Birkaç çelişkili durumdan hareketle takınılan duruma baktığımda savcının bir yerden bu soruşturmayı yapacağı izlenimini edindim” dedi.

Cezaevi savcısının soruşturma başlatacağını söyleyen Kürkçü sözlerini şöyle sürdürdü: “Çocuklar hem cezaevi yöneticileri tarafından hem de hastane ya da cezaevi dışına gidiş gelişleri sırasında jandarma tarafından zulme uğruyorlar, falakaya yatırılıyorlar. Cezaevi yönetiminde bir yetki olmamasına rağmen tek başlarına hücrelere kapatıyorlar. Bu ‘müşahede’ diye mağdur göstermeye çalışılsa da 5 günden 2 aya kadar sürelerde tek başlarına kapalı kalıyorlar. Genellikle buraya götürülme şiddet eşliğinde oluyor. Çocuklar kurslara katılmak istemediklerinde ya da sağlıklarının buna el vermediğini söylediklerinde her durumda şiddete uğruyorlar. Kendilerine onur kırıcı bir biçimde hitap ediliyor.”

ÇHD İzmir Şubesi üyelerinden Av. Serdar Gültekin ise görüştükleri çocuklarda işkence izleriyle karşılaştıklarını belirtti. (İzmir/EVRENSEL)


'ÇOCUK TUTUKLULUĞU SON BULMALI'

İnsan Hakları Derneği (İHD), yazılı açıklama yaparak cezaevlerinde çocuklara yönelik şiddet ve işkencenin son bulmasını istedi.

İHD merkezinden yapılan açıklamada, İzmir Şakran Cezaevinde çocuklara işkence ve onur kırıcı muamele yapıldığı, Antalya’da cinsel taciz, işkence ve istismar yapıldığı bilgilerine ulaşması üzerine ÇHD, İHD ve milletvekillerinin konuları araştırdığı ve bu şikayetleri doğrular nitelikte bulgulara ulaşıldığı belirtildi.

Açıklamada “Altını çizerek söylüyoruz ki bizce çocuk cezaevlerinde yaşananların en önemli sebebi çocuk tutukluluğudur. Yargılama aşamasında cezaevinde tutuklu olan çocuklar, hafta sonları dışarı çıkıp eğitimlerini sürdürebildikleri, hatta oyun oynayabildikleri, koşulları cezaevinden çok daha uygun olan, eski adıyla ıslahevi, yeni adıyla eğitim evine konuluyorken, mahkum olduktan sonra koşulları çok daha ağır olan cezaevine konulmaktadır” denildi.

Çocuklara yönelik cinsel istismar, kötü muamele, işkence gibi her türlü hak ihlallerinin takipçisi olacağını belirten İHD’nin açıklaması şöyle devam etti: “Cezaevlerinde çocuklara yönelik cinsel istismar, ‘süngerli odada dayak’, ‘hücre cezası’ gibi her tür işkence ve kötü muamele derhal son bulmalı, sorumlular derhal yargı önüne çıkarılmalı ve çocuk tutukluluğuna son verilip cezaevlerindeki çocuk koğuşları kapatılmalıdır.”


HAPİS CEZASINA EN SON BAŞVURULMALI

Evrensel çocuk hakları sözleşmesinde konuya dair maddeler ise şu şekilde:

* İnsan haklarına dayalı, adil, etkili ve süratli bir ceza usulü izlenmeli
* Soruşturma ve kovuşturma sürecinde çocuğun durumuna uygun özel ihtimam gösterilmeli
* Çocuklar hakkında özgürlüğü kısıtlayıcı tedbirler ile hapis cezasına en son çare olarak başvurulmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Doğa katleden köprüye katliamcı padişah ismi

SONRAKİ HABER

TRT’den Şener'e 'Alevi' sansürü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...