24 Aralık 2012 14:43

‘Ecdat yadigarları’ neden alev alev?

İstanbul’un iki tarihi yapısında daha yangın çıktı. Önceki akşam Kapalıçarşı’da çıkan yangının ardından, dün sabah saatlerinde de Cağaloğlu’ndaki İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü yandı. 2010 yılında da tarihi Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangın büyük hasara neden olmuştu. Gazet

‘Ecdat yadigarları’ neden alev alev?
Paylaş

KAPALI ÇARŞI AZ KALSIN YANIYORDU

Tarihi Kapalıçarşı’nın Örücüler Kapısı’ndan girilen bölümünün yakınında, özel güvenlikçilere ait derme-çatma yapıda yangın çıktı. Yangına Beyoğlu, Fatih, Bakırköy ve Eminönü itfaiye ekipleri müdahale etti. İtfaiye ekipleri, sokakların dar olması nedeniyle yangına ulaşmada zorluk yaşadı. Yangın, Kapalıçarşı’daki dükkanlara sıçramadan söndürüldü. Yangın nedeniyle derme-çatma yapı ve çevresindeki birkaç dükkanda maddi hasar oluştu. Ayrıca olay yerine, dükkan sahiplerinin geldiği görüldü.

TARİHİ YAPI KÜL OLDU

Diğer bir yangın haberi de dün sabah saatlerinde yine aynı bölgedeki Cağaloğlu’ndan geldi. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Cağalooğlu’ndaki binasında sabah 06.30’da çıkan yangın, 5 katlı tarihi yapıyı küle çevirdi. Binanın ahşap olması sebebiyle hızla büyüyen yangın, diğer bloklara da sıçradı. Mesai saatinin başlamamış olması nedeniyle binanın boş olduğu belirtildi. Binanın kısa süre içinde alev topuna döndüğü, alevlerin çok uzak mesafelerden bile gözlenebildiği görüldü.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, tarihi yapıların afet ve yangınlara karşı güvenliğinin olmadığının bir kez daha ortaya çıktığını söyledi. Yangın koruma teknolojilerinde ciddi gelişmeler yaşandığını ifade eden Muhçu, bu sistemler kullanılarak tarihi yapıların korunabileceğini, yangın çıksa bile kaynağında kısa sürede söndürülebileceğini  belirtti. Kültür varlıklarıyla ilgili hem tek tek, hem de topluca önlem alınması gerektiğini dile getiren Muhçu, “Tarihi Yarımada’da bulunan eserlerle ilgili olarak da ortak çözüm yollarına gidilmeli” dedi.

YETKİLİLER SORUMLU

Bu konuda başta Kültür Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) olmak üzere yetkililerin sorumluluklarını yerine getirmediğini söyleyen Muhçu sözlerine şöyle devam etti: “Halbuki tarihi yarımadanın hem mimari ve kültürel özelliğinin korunması, hem de afete karşı koruma önlemlerinin alınması gerekiyordu. Burada açıkça kamu görevlileri sorumluklarını yerine getirmemiştir. Yetkililerin umarsızlığı, kültür varlıklarını gözden çıkarmaları önlem alınmamasına neden oldu.”

‘SORUMLULAR YARGILANMADI’

2010 yılında tarihi Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangını da hatırlatan Muhçu, bu yangından sonra yetkililerin önlem alınacağına dair sözler verdiğini ancak, bu sözlerin tutulmadığının ortaya çıktığını ifade etti. Muhçu, “Kuraldışı tadilat ve bu tadilatın işin ehli olmayan kişiler tarafından yapılması nedeniyle Haydarpaşa’da yangın çıkmıştı. Yangından bu yana 2 yıllık süre geçti. Ancak, yangını çıkaranlarla ilgili herhangi bir işlemin yapılmaması kayıtsızlığın en açık göstergesidir. Sorumluların cezalandırılmaması bu tür yangınları yapanların yanına kâr kaldı demektir. Bu da kamu vicdanının yaralar” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Mayın çok kovuşturma yok!

SONRAKİ HABER

HDK dayanaksız iddialarla karalanamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...