03 Eylül 2012 13:52

Sol Partili vekil Assange’ı ziyaret etti

Almanya Sol Parti Milletvekili Sevim Dağdelen, Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınan Julian Assange’ı ziyaret etti. Julian Assange, 19 Haziranda Ekvador Londra Büyükelçiliğine sığınarak siyasi iltica talebinde bulunmuş ve bu talebi Ekvador Hükümetince 16 Ağustosta kabul edilmişti. Assange’ı ziyaret eden ilk Almanya

Sol Partili vekil Assange’ı ziyaret etti
Paylaş
Orhan Dil

Dağdelen yaptığı açıklamada, Almanya’da ve dünya çapında barışı ve özgürlüğü talep eden kesimlerin Julian Assange’a, Irak ve Afganistan’daki kanlı ve kirli savaşın gerçek yüzünün açığa çıkmasında büyük rol oynadığı için borçlu olduğunu ifade etti.

Assange’ın İsveç’e iadesinin, ABD’ye iade edilmeyle sonlanma ve akabinde de Assange’ın uzun dönem hapis, hatta ölüm cezası ile yüz yüze kalma ihtimalinin olduğunu dile getiren Dağdelen, bu nedenle Ekvador Hükümetinin verdiği kararı onayladığını belirtti.

MANNING’I DE ZİYARET ETMEK İSTİYOR

İsveç Hükümetinin Assange’a ne ABD’ye iade etmeme garantisi vermesini ne de kendisini Londra’da sorgulamaya yanaşmamasını eleştiren Dağdelen, ABD Başkanı Barack Obama’ya WikiLeaks’te yayınlanan belgeleri temin ettiği için tutuklu bulunan Çavuş Bradley Manning’in tutuklu bulunduğu cezaevinin kapısını ziyaretçilere açmasını ve kendisinin bu yönlü talebini kabul etmesi çağrısında bulundu.

‘DAHA FAZLA TEMAS KURACAĞIZ’

WikiLeaks’in kurucusuyla yaklaşık bir saat 40 dakika boyunca görüşen Dağdelen, Assange’ı ziyaret eden ilk Alman parlamenter olmasının üzücü olduğuna değinerek, “Umarım bundan sonra mevkidaşlarım da Londra’ya onunla dayanışma amaçlı gelirler. İngiliz Hükümeti şu anda Ekvador Elçiliğini tehdit etmekte. Bu tehdidin İngiltere ile Latin Amerika ülkelerinin arasını açacağı görüşündeyiz. Milletvekilleri olarak Assange’a yardımcı olalım. Julian Assange ABD’de, Bradley Manning ile aynı kaderi paylaşacağının tedirginliği içersinde. Soruları Ekvador Elçiliği’nde yanıtlamak istediğini söylüyor. İsveç veya İngiliz Hükümetinin ABD’ye aide edilmemesi için neden garanti vermediğini sorguluyoruz. Julian Assange ile önümüzdeki dönemde daha fazla temasta bulunacağız” dedi.

Ekvador Büyükelçiliği’nin toplam 200 metrekarelik bir alana yayıldığına dikkat çeken Dağdelen, buna rağmen Assange’ın psikolojisinin iyi olduğunun altını çizdi. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’in dört tarafı yanıyor

SONRAKİ HABER

Bandırma’dan ‘Roboski’ sorusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...