23 Mart 2012 09:21

BDP ve DTK çözümün adresini gösterdi

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) eş başkanları, Diyarbakır’da ortak bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, son Newroz kutlamaları, kutlamalara yönelik müdahale ve hükümetin Kürt sorunundaki ‘yeni’ stratejisi değerlendirildi.DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, "Halkımı

BDP ve DTK çözümün adresini gösterdi
Paylaş

DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, "Halkımız kendi özgür geleceğini kurma iradesini ortaya koymuştur" derken, BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, "Saldırılarla, güvenlik güçlerini halka zulmetmek üzere kurgulayan yönetim anlayışıyla uzlaşamayız" dedi. DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, "Newroz ile ara çözümler ve formüller bitmiştir. Hiçbirimiz Sayın Öcalan'ı dışında bırakan bir çözümü kabul etmiyoruz" derken Demirtaş ise, "Kürt halkı, Öcalan'ın özgürlüğünden geri adım atmayacağını gösterdi" şeklinde konuştu.

HALKIN MESAJLARI GAYET AÇIK

Açıklamada ilk sözü alan Ahmet Türk, Kürt halkının tüm baskı ve zulümlere rağmen Newroz alanlarına akarak büyük bir direniş gösterdiğini belirtti. “Halkımız kendi özgür geleceğini kurmak iradesini ortaya koymuştur” diyen Türk, halkın Newroz alanlarında verdiği mesajların çarpıtılmak istendiğini kaydetti. Türk, “Kürt halkı muhataplarını belirlemiştir ve bu muhataplarla çözmek konusunda açık mesaj vermiştir” dedi. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın muhataplığı konusunda Türk, “Milyonlarca Kürt, Öcalan’a özgürlük diyorsa, iradesini ortaya koyarsa siz buna karşılık halkın desteğini alan siyasi partileri görmezlikten gelirseniz, sahte muhataplarla çözmeye çalışırsanız kimse buna aldanmaz” ifadelerini kullandı.
Gazetecilerin sorusu üzerine kendisine yapılan saldırıyla ilgili de şikayetçi olacağını, belirten Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şahsa karşı bir şikayet değil, devletin zulmüne karşı bir tutum, bir polis memuru değil, buna emir veren, talimat veren ve bu zulmü yaşatanların bizi yalancı çıkarmaya yönelik davranışlarından dolayı şikayetçi olacağım.”

ARA ÇÖZÜM KALMADI

Aysel Tuğluk ise yaptığı konuşmada, Kürt halkının “Ya benim irademi tanıyacaksın ya da ben seni reddediyorum” şeklinde devlete bir mesaj verdiğini belirtti. Kürt halkının kendi değerleriyle kabul edilmek istediğini kaydeden Tuğluk, Kürtlerin kimliksiz ve statüsüz yaşamak istemediğini belirtti.

Kürt sorununun çözümünde “Muhataplar bellidir” diyen Tuğluk, “Birincil aktör Sayın Öcalan’dır. Hiçbirimiz Sayın Öcalan’ı dışarıda bırakan bir çözümü kabul etmiyoruz. Kandil, BDP muhataptır. Kürtlerin talepleri de nettir” dedi. Tuğluk, Kürt halkının Newroz alanlarında Öcalan’a özgürlük istediğini ifade etti.

GERİ ADIM ATILMAYACAK

“AKP’nin yasakçı tutumuna karşı direnen halkımızı kutluyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Selahattin Demirtaş da hükümetin saldırganlığını kınadı.

Kutlamalara yapılan müdahalelerde 500’den fazla kişinin yaralandığını ve 700’den fazla kişinin de gözaltına alındığını belirten Demirtaş, yaralıların gözaltı korkusu ile hastaneye gidemediğini söyledi. Kutlamaların 139 merkezde yapıldığını ifade eden Demirtaş, yapılan müdahalelerin ardından Başbakan Erdoğan'ın polisi kutlayarak saldırıları onayladığını söyledi.

Newroz’un ortaya çıkardığı en önemli sonucun, Kürt halkının sarsılmaz bir iradeye sahip olduğunu göstermesi olduğunu ifade eden Demirtaş, “Bu irade, genelgelerle, kanunlarla yasaklarla engellenemeyecek bir iradedir. Kürt halkı özerklikten, Sayın Öcalan'ın özgürlüğünden geri adım atmayacağını gösterdi” dedi.

Hükümetin Kürt sorunundaki ‘yeni’ stratejisini de değerlendiren Demirtaş,  “Newroz sonrası ortaya atılan tartışmalar bu sonuçları örtmeye, bulandırmaya, sulandırmaya dönüktür” dedi. Alanlara çıkan 2 milyon insanın taleplerinin hükümet tarafından duyulmadığını belirten Demirtaş, “O yönetimin adı demokrasi olmaz. O yönetim de meşru olmaz” dedi. (DİYARBAKIR)


KIŞANAK: VEKİLLERİMİZ DARP EDİLDİ. BU NASIL MUHATAP ALMAK?

“Tarihi yazacaklar otoriteler değil halklardır” diyen Gültan Kışanak, bu gerçeğin bir kez daha Newroz’da gözler önüne serildiğini kaydetti. “Bu saldırılarla, güvenlik güçlerini halka zulmetmek üzere kurgulayan yönetim anlayışıyla” uzlaşamayacaklarını kaydeden Kışanak, BDP’nin ‘yeni’ strateji kapsamında muhatap alınacağı yönündeki tartışmalara da değindi.

Kışanak, “BDP muhatap alınacak manasına gelen senaryoları ileri sürenler, milletvekillerinin tamamını darp eden tutum sergilediler. Türk’e yönelik saldırı bu işin ne kadar pervasız noktaya vardığının son göstergesidir. Halkın sloganları, beklentileri, duruşu Sayın Öcalan’ın dahil edilmediği bir süreçten Kürt sorununa çözüm çıkmayacağını göstermiştir” dedi.

Kışanak, milyonlarca insanın “Sayın Öcalan’ın özgürlüğünü” istediğini belirtti.


DEMİRTAŞ’TAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Açıklama sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Demirtaş, Kürt sorununda çözümün net olduğunu belirterek, yapılması gerekenleri sıraladı:
* Tüm askeri ve siyasi operasyonların durdurulması,
* Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi,
* Müzakereler için sağlıklı ve özgür ortamın sağlanması,
* Her türlü siyasi operasyonların son bulması, haksız tutuklanan herkesin serbest bırakılması,
* Siyasetçilerinden ve demokratik kitle örgütlerinden oluşan bir barış komisyonunun kurulması,
* Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması,
* Basın ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması.

AKP GÜVENLİK KONSEPTİNDE ISRAR EDECEK

Demirtaş, Başbakan Erdoğan’ın BDP’lilere yönelik, ‘Bizimle başka konuşuyorlar, başka yerlerde farklı konuşuyorlar’ yönündeki ifadelerini de değerlendirdi.

Demirtaş, Hükümetten bir bakanla Gültan Kışanak ile birlikte kopan müzakere sürecinin yeniden başlaması konusunda inisiyatif almaya hazır olduklarını söylemek için bir görüşme yaptıklarını kaydetti. Bu görüşmede bakanın kendilerine, “Biz zaten Kürt sorununu çözdük. Konseptimiz başarılı olmuştur. Güvenlik politikalarını uygulamaya kararlıyız” dediğini belirten Demirtaş, “Yüzümüze karşı ilgili bakandan duyduk. AKP’nin torbasında Kürt halkına dair kırıntı dahi yoktur. Tutuklamaların ve askeri operasyonların sonuç aldığı ve devam edeceği belirtildi” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Türk’e yapılan saldırıya inceleme

SONRAKİ HABER

TAYAD'lılara polis müdahalesi: 4 gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...