17 Aralık 2014 01:00

İkinci tura doğru iki politik kamp

Tunus’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turu 21 Aralık günü yapılıyor. Bir yandan propaganda çalışmaları devam ederken diğer yandan adayların destek arayışları ve pazarlıkları da gizli ve açık bir şekilde devam ediyor.

Paylaş

 Hüseyin SAYGILI

Şimdiye kadar Nida Tunus (Tunus’un Çağrısı) Hareketi Adayı Essebsi lehine yapılan destek açıklamaları birbirini izlerken Marzuki’yi desteklemesi beklenen grup ve partiler bu doğrultudaki açıklamalarını açıkça yapmaktan çekiniyorlar. Wafa hareketi ve Marzuki’nin partisi olan Cumhuriyetçi Kongre Partisi açıkça desteğini sunarken “tarafsız” kalacaklarını açıklayan Ettakatol, Al Joumhouri ve en Nahda gibi partilerin tarafsızlıklarının aslında bir destek açıklaması olduğu yorumları yapılıyor.
Bu çekingenlikte, Marzuki’nin en Nahda önderliğindeki koalisyon hükümetinin ülkeyi ekonomik ve siyasal bir çöküntünün eşiğine getiren icraatlarının cumhurbaşkanı olması, en Nahda’nın ilan etmemesine rağmen sokaklarda Marzuki’yi desteklemesi, ülkedeki siyasal cinayetlerden sorumlu tutulan hükümetin sivil milis gücü konumundaki “Devrimi Muhafaza Komiteleri”ne mensup grupların IŞİD bayraklarıyla Marzuki lehine mitingler düzenlemesi ve bazı kentlerde terör estirmesi Marzuki’ye destek açıklamalarını zorlaştırıyor.

Öte yandan Nida Tunus Partisinin Adayı Essebsi de başta UPL (Özgür Yurttaşlar Birliği) gibi neoliberal politikaların savunucusu parti ve grupların; iş adamlarının, bin Ali döneminin üst düzey yöneticileri ve liberal aydınların desteğini topluyor.

HALK CEPHESİ, İKİ TARAFIN DA HEDEFİNDE

Yapılan kamuoyu yoklamalarında Essebsi küçük bir farkla önde görünüyor. Bu nedenle sosyalist ve ilericilerin ittifakı olan Halk Cephesinin seçmenleri, şimdiden her iki kampın da kazanmaya çalıştığı hedef haline geldi. Halk Cephesi seçmenlerini kazanan tarafın seçimi de kazanan taraf olacağını söylemek abartı olmaz.

Ancak Halk Cephesinin sözcüsü ve cumhurbaşkanı adayı olan ve yüzde 8 oy alarak ilk turda elenen Hamma Hammami yaptığı açıklama “En Nahda’nın adayı olan Marzuki’nin kazanmasını engellemenin birincil görevleri” olduğunu ve “Nida Tunus’un en Nahda’ya karşı tutumunu netleştirmesi gerektiğini” söyledi. Hammami, ikinci turda hangi adayı destekleyeceklerini önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını belirtti. Ancak “Eğer Nida Tunus adayı en Nahda ile ittifak yapmayı planlıyorsa elbette onu da desteklememiz mümkün değil” diyerek muhtemel bir destek durumunda koşullarının neler olacağını da vurguladı.

Halk Cephesi seçmenlerini kendi tarafına kazanmak isteyen her iki adayın kampı, bir yandan Halk Cephesini ilkeli tutumundan dolayı iltifatlara boğarken diğer taraftan kendisine oy verilmemesi durumunda ülkenin içine sürükleneceği durumdan Halk Cephesinin sorumlu olacağını söyleyerek baskı altına almaya çalışıyorlar.

İKİ POLİTİK KAMP VAR

Gelişmeler gösteriyor ki politik yelpaze, bir yanda Halk Cephesi öte yanda Nida Tunus, en Nahda, UPL gibi neoliberal, politik İslam, bin Ali rejiminin artıkları ve Desturcular olmak üzere iki ana kamp etrafında şekilleniyor. Geçtiğimiz günlerde meclis başkanlığı ve başkan yardımcılıkları konusunda yapılan oylamalar hem bu iddiayı güçlendirdi hem de cumhurbaşkanının seçiminden sonra kurulacak olan hükümeti oluşturacak koalisyonun niteliği konusunda bir fikir verdi. Hatırlanacağı gibi meclis başkanlığına Nida Tunus hareketinden aday gösterilen Muhamed Ennasır, en Nahda’nın ve UPL’nin desteğiyle 214 milletvekilinden 176’sının oyunu alarak meclis başkanı seçildi. Öte yandan başkan yardımcılığı için en Nahda’nın aday gösterdiği Abdelfatah Mourou, bu kez Nida Tunus hareketinin ve UPL’nin oylarıyla 214 milletvekilinden 166’sının oyunu alarak başkan yardımcısı oldu. Diğer başkan yardımcılığına ise UPL’nin adayı Faouzia bin Fodha hem Nida Tunus hem de en Nahda milletvekillerinin desteğiyle 155 oy alarak seçildi.

Meclis başkanlığı ve başkan yardımcılıkları için Nida Tunus (86 milletvekili), en Nahda (69 milletvekili) ve UPL’nin (16 milletvekili) gerçekleştirdiği bu ittifakın Tunus’u bekleyen 5 yıllık sürenin de rengini belli ettiğini söylemek mümkün. 

ÖNCEKİ HABER

Ortadoğu’da güç dengeleri değişiyor

SONRAKİ HABER

Rakamlar ve anlamları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...