16 Aralık 2014 17:53

TMMOB üyeleri 18 Aralık'ta Ankara'da olacak

TMMOB üyeleri, AKP hükümetinin, TMMOB Yasasında değişiklikler içeren 3194 Sayılı İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair hazırladığı yeni Torba Kanuna ilişkin bir çok ilde kitlesel eylemler düzenledi. Ankara'da meşalelerle yürüyen TMMOB üyeleri, 18 Aralık günü Türkiye'nin bir çok yerinden gelen mimar ve mühendislerle birlikte Çevre Bakanlığı'na yürüyeceklerini duyurdular.

Paylaş

TMMOB üyeleri ellerinde meşalelerle Yüksel Caddesi'nde buluşarak, Sakarya Meydanı'na yürüdü. "TMMOB'ye dokunma", "Kentimizi Yağmalatmayacağız" yazılı dövizler taşıyan TMMOB'liler, "AKP yasanı al başına çal" sloganları atan kitlenin ilk olarak Selanik Caddesi'nde polislerce önü kesildi. Eyleme destek veren CHP milletvekilleri Süleyman Çelebi ve Gökhan Günaydın ile TMMOB yöneticilerinin çabaları sonucu barikat açılarak yürüyüşe izin verildi.

'RANTIN ÖNÜNÜN AÇILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Kızılay Sakarya Meydanı'nda yapılan açıklamayı TMMOB İl Koordinasyon Kurulu (İKK) adına Özgür Topçu okudu. Topçu, AKP'nin yeni torba yasa tasarısı ile 12 yasada değişiklik yapacağını, bu değişiklikler ile de kamusal alanlara el koymayı, rant süreçlerinin önündeki engelleri kaldırmayı amaçladığını dile getirdi. Aynı zamanda anayasal dayanağı bulunan kamu kurumu niteliğindeki TMMOB'nin de yapısının değiştirilmek istendiğine dikkat çeken Topçu, TMMOB'un etkisizleştirilmesine karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Topçu'nun ardından söz alan TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, tasarıya karşı ve TMMOB'u savunmak için 18 Aralık günü saat 12.30'da tüm illerden mimar ve mühendislerin katılımıyla Güvenpark'ta buluşarak Çevre Bakanlığı'na kitlesel bir yürüyüş düzenleyeceklerini duyurdu. Soğancı, kitlesel eyleme katılım çağrısında bulundu.

TMMOB, YETKİLERİNİ KISITLAYACAK TORBA YASAYI PROTESTO ETTİ
 

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, TMMOB'ye yönelik yetki sınırlandırması içeren torba yasasını Alsancak'taki Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. "Türkiye'yi de TMMOB'u da teslim etmeyeceğiz" pankartının açıldığı açıklamada, "Örgüt arama TMMOB burada", "TMMOB'a dokunma", "TMMOB halktır torbaya sığmaz" ve "Mühendisler mimarlar susmadı susmayacak" sloganları atıldı.

Ardından TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu adına basına açıklama yapan Melih Yalçın, yasa ile TMMOB'un siyasi iktidarın egemenliğine bırakılmak istendiğini söyledi. TMMOB'un bakanlıklara bağlanmasının kabul edilemez olduğunu belirten Yalçın, "Ancak bilinmelidir ki mühendis, mimar ve şehir plancıları meslektaş ve halk yararına mücadelesini sürdürecektir" dedi.

BALIKESİR TMMOB'DAN MEŞALELİ 'TORBA YASA' EYLEMİ



TMMOB üyesi yaklaşık 100 kişi; yapı denetimi, imar, iskan ve TMMOB Yasası'nın bulunduğu yeni torba yasasında yapılması planlanan değişiklikleri protesto etmek amacıyla bugün saat 17.30 sıralarında, Yeşilli Meydanı'nda bir araya geldi. Ellerinde meşaleler bulunan topluluk adına basın açıklamasını yapan TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Sekreteri Nazmi Kaçar, hükümeti eleştirdi. TMMOB'nin özerk ve idari bütünlüğünü ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu belirttiği yasa tasarısını eleştiren Nazmi Kaçar, mimar, mühendis ve şehir plancılarından görüş alınmadığına vurguladı. Konuşmasında hükümeti eleştiren Kaçar, şöyle konuştu; "60 yıl önce kurulan TMMOB, özerk, mali ve idari yapısını kendi oluşturup belirleyen, denetim mekanizmasını da kendi bünyesinde yapan kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşuydu. Bugüne kadar kimsenin aklına benden olsun, yandaş olsun, candaş olsun diye fikirler gelmedi. 60 yıl sonra bugün geldiğimiz ileri demokraside TMMOB, AK Parti iktidarının, kentsel, kırsal, kültürel, doğal varlıklarımızın el değiştirmesi, el konulması, imar, inşaat, çevre, enerji, gıda, maden, orman, doğal kaynak ve daha birçok konuda yaptığı yanlışları ortaya koyarak kamuoyuyla paylaştı. Gerektiğinde kamu yararını dava açarak korudu. Ülkemizde bilim insanlarını, üretici beyinleri, devindirici öğeleri bağrında barındıran TMMOB'u dağıtmak, etkisizleştirmek, halkın doğruları öğrenme hakkını ortadan kaldırmak amacıyla iktidar dikensiz bir gül bahçesi yaratma peşindedir. Bizler, halkın ve kamunun çıkarlarını ön planda tutmasaydık, ülkede yaşananlara ses çıkarmasaydık, Kuzey Ormanları'nın yok edilmesine karşı çıkmasaydık, kaza diye geçiştirilen iş cinayetlerinin takipçisi olmasaydık, fıtrat deseydik, bir akarsu üzerine 20'ye yakın hidroelektrik santrali (HES) kurulmasını görmezden gelseydik; Kentsel dönüşümün bu şekilde yapılmasının doğru olmadığını, bunun rantsal dönüşüm olduğunu söylemeseydik, kaçak sarayın usulsüz yapıldığını mahkemelerde tescil ettirmeseydik, bizleri çok seveceklerdi. 'Ne istediniz de vermedik' diyeceklerdi. AK Parti iktidarı bu tasarıyla kentsel topraklara el koymak, merkezileştirmek ve hızlandırmak; halka ait özel mülkiyet varlıklarına mülksüzleştirme yoluyla el koymak, kamulaştırmayı yeni sermaye birikimi olarak kullanmak, yapı üretim sürecini mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerin kuralsızlaştırarak kamusal denetimi ortadan kaldırmak, özel teknik müşavirlik şirketleri yoluyla meslek alanlarımızı işlevsiz kılmak, halkın doğruları öğrenme hakkını gasp etmek istiyor. Bu hukuksuzluklar karşısında susmayacağız." (HABER MERKEZİ)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Türkiye’nin yeni rekoru gazeteciye saldırı

SONRAKİ HABER

Gözaltındaki gazeteciler için imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...