17 Temmuz 2011 08:16

Meclis krizi bir an önce çözülmeli

Genel seçimlerin ardından yaşanan siyasi gelişmeler sadece Meclis’te değil sokaklarda mahallelerde de tartışılıyor. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Milletvekili Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşmesi, serbest bırakılmayan Blok ve CHP milletvekilleri, Blokun boykotu, CHP’nin yemin etmemesi gibi gelişmeleri Eskişehir’de Kırm

Meclis krizi bir an önce çözülmeli
Paylaş
Duygu Boynuince / Mehmet Yılmaz

Genel seçimlerin ardından yaşanan siyasi gelişmeler sadece Meclis’te değil sokaklarda mahallelerde de tartışılıyor. Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku Milletvekili Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşmesi, serbest bırakılmayan Blok ve CHP milletvekilleri, Blokun boykotu, CHP’nin yemin etmemesi gibi gelişmeleri Eskişehir’de Kırmızı Toprak Mahallesi halkıyla konuştuk. Meclis krizinin biran önce çözümlenmesi gerektiğini söyleyen mahalle sakinleri hükümete olan güvensizliklerini de dile getirdiler.

Gizem Ünar, arkadaşlarının tutukluluk süreleri bitmeden yemin etmeyeceklerini söyleyen sonrasında ise vekillerine sadece yeni anayasa ile vekillik yolunu açan mutabakata imza atan CHP’nin tavrını saçma bulduğunu, biraz daha direnç göstermeleri gerektiğini ifade etti. Ünar, “AKP tabi ki de bu sorunu çözemeyecek. Bunu bilerek yemin etmelerini de yanlış buluyorum. Aynı zamanda Hatip Dicle’nin yerine geçen Oya Eronat da halk iradesini yok sayılarak büyük bir haksızlık yapıldı” şeklinde konuştu. Ünar, bağımsız milletvekillerinin Meclis’e gitmesini sorununun  çeşitli yasalar çıkartılarak çözümünün sağlanmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Öte yandan CHP’nin tavrını yanlış bulduğunu dile getiren mahalle sakini Fatih Kaplan, baskı yoluyla buna mecbur bırakıldıklarını söyleyerek istekli olmadan yemin ettiklerini ileri sürüyor. Benzer sorunu yaşayan bağımsız vekil Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülerek yerine Oya Eronat’ın getirilmesini değerlendirirken “Dicle’nin yerine Eronat’ın getirilmesini yanlış buluyorum. Orada sonuçta halk AKP’yi istememiş o kişiyi seçmiş, o kişi de uygun değilse yerine Blokun karar vereceği birinin getirilmesi gerekir” dedi.

Özlem Durmaz ise, CHP’nin tavrını “Tükürdüklerini yalamak” olarak değerlendirdi. “AKP’yi Eronat’ın milletvekilliğine getirilmesini bağımsızlara karşı yapılmış bir oyun olarak görüyorum. AKP’ye yüzde 50 iyi yaradı ama halka yaramayacak gibi görünüyor. Bunun için diğer siyasi partilerin oturup düşünmesi gerekiyor” diyen Durmaz yasaların gerekli şekillerde düzenlendikten sonra dokunulmazlıklarında kaldırılması gerektiğine dikkat çekti.

BU BİR GASPTIR

CHP’lilerin yemin etmek dışında yapabilecekleri başka birşey olmadığını dile getiren Koray Çelink ise, AKP’nin bu işin çözümünü yeni anayasaya ertelemesini ve olaylar karşısındaki tutumunu samimi bulmadığını ifade etti. Hatip Dicle’nin vekilliğinin düşürülmesinden kaynaklı 35 milletvekilinin meclise gitmemesini haklı bulan Çelink, “Ama hükümetin tavrına göre Hatip Dicle içeriden çıkmayacak görünüyor. Yine de bir şekilde vekiller mecliste olacak. Aynı zamanda Hatip Dicle yerine Oya Eronat’ın getirilmesi hiç adil değil. Bu bir gasptır” dedi.

Mehmet Ateş CHP’nin kararını doğru bulmadığını tutuklu vekillerinin arkasında durması gerektiğini belirtti. Ateş “Bağımsız milletvekillerinin Meclis’e gitmemelerini ve direnç göstermelerini doğru buluyorum. Bu olay tamamen AKP’nin bağımsızlara oynadığı bir oyundur. Bu kararı çok yanlış buluyorum “ dedi.

Ayla Karaali, CHP’nin yemin etmesinin ardından söylenen ‘sözlerinin arkasında duramadılar’ tarzında söylemlerin hoş olmadığını belirtti. CHP’nin istediğini elde edemeyeceğini ve AKP’nin de samimiyetle bu işi çözmeyeceğini ifade eden Karaali bağımsız milletvekili Hatip Dicle’yle ilgili ise “Hatip Dicle’nin bir hükmü var ama zamanında Erdoğan içinde aynı hüküm vardı. Tabi ki içeride olan tüm vekiller için bir çözüm getirilmesi gerekmektedir.  Mühim olan çözüm sağlansın, barış sağlansın çünkü hepimiz bir arada yaşıyoruz” şeklinde konuştu. (Eskişehir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İnsan Hakları Derneği 25 yaşında

SONRAKİ HABER

Tepeli pelikanlar Karşıyaka’ya döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...