16 Aralık 2014 05:04

Abe’nin hedefi ‘pasifist’ anayasada değişiklik

Japonya’da Pazar günü düzenlenen erken seçimle koltuğunu perçinleyen Başbakan Şinzo Abe, “pasifist” anayasada değişiklik yapma niyetini bir kez daha açıkladı.

Paylaş

Japonya’da Pazar günü düzenlenen erken seçimle koltuğunu perçinleyen Başbakan Şinzo Abe, “pasifist” anayasada değişiklik yapma niyetini bir kez daha açıkladı.

2. Dünya Savaşı sonrası Japonya’sının en milliyetçi ve muhafazakar başbakanı olarak gösterilen Abe, 2012’de 2. kez göreve geldiğinden bu yana sık sık “pasifist” anayasada değişiklik yapma arzusunu dile getiriyordu.

Savaşın ardından ABD gözetiminde hazırlanan ve Japonya’nın meşru müdafaa haricindeki durumlarda askeri güç kullanmasını yasaklayan 9 no’lu yasanın değiştirilmesi için parlamentonun üçte ikisinin oyu ve referandumda çoğunluk gerekiyor.

Guardian'ın haberine göre “Liberal Demokrat Parti için anayasayı revize etmek kuruluşundan bu yana gündemdedir” diyen Abe’nin partisi, koalisyon ortağı Komeito ile birlikte parlamentoda üçte ikilik çoğunluğa sahip bulunuyor.

Seçim kampanyasında anayasadan çok ekonomiye odaklanan Abe, anayasayı değiştirme konusunda halkın çoğunluğunun desteğini alabilmek için çalışacağını belirtti.

Japonya’nın anayasasının “pasifist” maddesinde değişiklik yapma niyeti en çok Çin’i kaygılandırıyor. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang konu üzerine yaptığı açıklamada “Umarız Japonya tarihten gereken dersi alarak bölgedeki ülkelerin meşru ve makul güvenlik endişelerine saygı göstererek barışçıl bir ilerleme yolunu seçer” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrail askeri, bir Filistinliyi öldürdü

SONRAKİ HABER

Anaokullarına 'değerler eğitimi' talimatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...