15 Aralık 2014 16:40

Sidney'de rehine krizi: 3 ölü

Avustralya’nın Sidney kentinde Şeyh olduğunu iddia eden İran doğumlu Man Haron Monis, bir kafeyi basarak personeli ve müşterileri rehin aldı. Kafenin camından üzerinde Arapça yazılar olan siyah bir bayrak sallandı. Polis saatler boyunca kuşatma altında tuttuğu kafeye TSİ 17.20 sularında operasyon düzenledi. Operasyonda saldırgan dahil 3 kişi yaşamını yitirdi. Rehine krizi 16 saat sürdü.

Paylaş

SON GELİŞME: 20.40 Sidney polisi, rehine kurtarma operasyonunda, silahlı saldırgan Monis dahil 3 kişinin öldüğünü açıkladı.

Avustralya’nın Sidney kentinde Şeyh olduğunu iddia eden İran doğumlu Man Haron Monis, bir kafeyi basarak personeli ve müşterileri rehin aldı.  Kafenin camından üzerinde Arapça yazılar olan siyah bir bayrak sallandı. Polis saatler boyunca kuşatma altında tuttuğu kafeye TSİ 17.20 sularında operasyon düzenledi. Operasyonda saldırgan dahil 3 kişi yaşamını yitirdi. Rehine krizi 16 saat sürdü.

Avustralya’nın Sidney kent merkezindeki Martin Place Caddesi’nde faaliyet gösteren Lindt adlı kafeye gelen Man Haron Monis, burada bulunan 17 kişiyi rehin aldı.

Silahlı saldırgan, kafenin camına Arapça yazılı bayrak astırdı. Rehinelerden 7'si kafeden kaçmayı başardı.

Avustralya Başbakanı Tony Abbott rehine krizinin “Derin endişe uyandırdığını” ve eylemin siyasi amaçlı olabileceğini söyledi.

Avustralya vatandaşlarından sakin olmalarını isteyen Abbott, “Güvenlik güçlerimiz bu tür olaylara profesyonelce yanıt verecek eğitime ve donanıma sahiptir” dedi. Baskın sonrası Abbott başkanlığında Ulusal Güvenlik Zirvesi toplandı.

POLİS OPERASYONU

Baskın sonrası Sidney’de güvenlik önlemleri artırılırken, üzerinde ağır silahlar bulunan polis araçları da kafenin bulunduğu bölgeye sevk edildi.

Polis kafeye operasyon düzenlerken saldırgan dahil 3 kişi yaşamını yitirdi. Ölen rehinelerden birinin 34 yaşındaki bir erkek, diğerininse 38 yaşındaki bir kadın olduğu açıklandı.

Hastaneye kaldırılan 2 kadının durumunun endişe verici olmadığı, silahla omzundan yaralanan bir başka kadının daha tedavi altına alındığı bildirildi. Olayda bir polisin de hafif şekilde yaralandığı açıklandı.

Basına açıklama yapan Sidney polisi, olayın örgütlü değil bireysel bir eylem olduğunu açıkladı. Basın açıklamasında polisin kafeye baskın düzenleme kararını, içeriden silah sesleri gelmesi üzerine aldığı belirtildi.

SALDIRGAN KİM?

49 yaşındaki Man Haron Monis’in Kasım 2013’te eşinin öldürülmesi davasında suçun işlenmesine yardımcı olmak ve Nisan 2014’te cinsel taciz suçlamalarından yargılandığı ve kefaletle serbest bırakıldığı açıklandı.

İran doğumlu Monis’in geçtiğimiz hafta Şii mezhebinden Sünni mezhebine geçtiği öğrenildi.

16 KİŞİ GÖZALTINA ALINMIŞTI

Avustralya’nın Sydney ve Brisbane kentlerinde Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile bağlantılı olduklarından şüphelenilen kişilere yönelik eylül ayında baskın düzenlenmişti. 800 polisin katıldığı operasyonda 25 evde gözaltına alınan 16 kişi, “Avustralya’da terör eylemi düzenlemekle” suçlanmıştı.  (DIŞ HABERLER)

SALDIRGANIN AÇTIĞI BAYRAK

ÖNCEKİ HABER

6 kişi sağlık kontrolünden geçirildi

SONRAKİ HABER

Kader'i vuranlar 40 gündür bulunamıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...