14 Aralık 2014 18:11

ABD basını 'Medya Operasyonu'na geniş yer ayırdı

ABD medyası, Türkiye'de medya operasyonuna geniş yer verdi. Amerikanın New York Times (NYT) gazetesi operasyonu 'Türk polisi, medya mensuplarını gözaltına aldı' başlığıyla duyurdu. Haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir gün önce söz konusu operasyona işaret ettiğine dikkat çekildi.

Paylaş

NYT, Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen Samanyolu Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Karaca ve Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı’nın göz altına alındığını duyurdu. Gazete, Hidayet Karaca’nın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne gittikten sonra gözaltına alındığını belirtti.
Haberde Ekrem Dumanlı’nın gözaltına alındığı sırada söylediği "Suçluysan korkarsınız, biz korkmuyoruz. Hükümet kritik yazar ve gazetelere baskı yapmaya devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

Wall Street Journal (WSJ) ise, operasyon haberini "Türk Polisi, Tayyip Erdoğan karşıtlarına toptan bir tutuklama operasyonu düzenledi" başlığıyla duyurdu.

WSJ haberini şu şekilde duyurdu: "1 yıl kadar önce Erdoğan paralel yapıyı bitirmeye yemin etmişti. Yetkililer, 13 şehirde 32 kişinin sabahın erken saatlerinde gözaltına alındığını açıkladı. Gerekçe olarak ise 'örgüt kurarak ülkenin yönetimini ele geçirme'yi gösterdiler. Devletin resmi ajansı 37 kişinin tutuklandığını duyurdu. Zaman Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Televizyonu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca geçtiğimiz yıl boyunca hükümete karşı muhalif tavır takınmıştı.

Ekrem Dumanlı ‘Paralel devlet söylemi dışında hiçbir suç yok. Bu medyaya karşı bir darbedir. Bu devlet eliyle özgürlüğe, özgür düşüneceye ve konuşma özgürlüğüne karşı yapılan bir darbedir.' dedi. Protestolar sonucunda polisin gazete binasından ayrıldığını söyleyen Dumanlı, olayın avukatlara yansıtıldığını belirtti.

USA Today operasyonu internet sitesinde 'Türk polisi medya ofislerine baskın düzenledi' başlığıyla duyurdu. Haberde, ABD’de yaşayan İslam alimi Fethullah Gülen’e yakınlığı bilinen medya kuruluşlarına yapılan operasyonda 24 kişi göz altına alındı. Operasyona maruz kalan Zaman ve STV’nin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a muhaliflik yaptığını yazdı. Gözaltı sırasında yaklaşık bin kişinin ellerinde bayraklarla İstanbul Adliyesi’nin önünde toplandığı ifade edildi. Gazete, Türkiye’nin medya özgürlüğünde 180 ülke arasında 154. sırada yer aldığına dikkat çekti.

Haberde, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Türkiye Uzmanı Emma Sinclair-Webb’in Türkiye hakkında yayınladığı 38 sayfalık raporada yer verildi. Raporda, Türkiye’de ifade özgürlüğü, protesto hakkı ve hukukun üstünlüğü ilkesinin korunması gerektiğine vurgu yapıldığı hatırlatıldı.

CNN International ise, medyaya yapılan operasyonu seyircilerine son dakika olarak duyurdu. CNN, haberinde 'Türkiye’deki meyda kuruluşlarına baskın' ifadelerine yer verdi. Dünyaca ünlü televizyon, zaman zaman Türkiye’deki gazetecilere bağlanarak, operasyon hakkında yorumlar aldı. CNN haberlerinde, Türkiye’deki ifade özgürlüğünün büyük zarar gördüğünü ifade etmesi dikkat çekti.

Haber sitesi Mashable da operasyon haberini ‘Türkiye’de gazeteciler ve film yapımcıları gözaltına alındı’ başlığıyla okurlarına duyurdu. Mashable, haberinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı eleştiren ve Fethullah Gülen’e yakınlığı ile bilinen gazetecilerin gözaltına alındığını ifade etti. Haberde İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye’de bir başka kritik medyaya baskı girişimi yapıldığı açıklamasına yer verdi. Haber sitesi, yüzlerce kişinin Zaman binasına gelerek gözaltına alınan Ekrem Dumanlı’ya ‘Özgür basın susturulamaz’ sloganıyla destek verdiğine dikkat çekti. Ayrıca bazı emniyet müdürlerininde gözaltına alındığı ifade edildi. (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Maltepe Üniversite Hastanesi işçileri ile dayanışma

SONRAKİ HABER

Hasan Cemal: Sivil darbe yapılıyor, kazanan özgürlük olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...