14 Aralık 2014 17:53

İngiliz basınında medya operasyonu

Zaman Gazetesi ve STV’ye yönelik başlatılan ‘Medya Operasyonu’, İngiltere basınında yer aldı. İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Telegraph haberi okuyucularına 'Türkiye Cumhurbaşkanı muhaliflere 'inlerinde' baskın yaparak 23 kişiyi gözaltına aldı' başlığıyla duyurdu.

Paylaş

Gazete, Zaman Gazetesi ve STV’ye yapılan operasyonun 17 – 25 Aralık yolsuzluk iddialarına karşı bir yıl sonra, "Erdoğan’ın Gülen Cemaati’ne açtığı bir savaş" olarak değerlendirdi. Medyanın bildirdiğine göre, tutuklama emrinin 32 kişi için çıkarıldığını vurgulayan Telegraph, TRT'nin sayıyı sonradan 23’e indirdiğine dikkat çekti.

Gazete, AKP’nin 2002'de bir çok demokratik reform ve hareketle iktidara geldiği ve NATO müttefikleri arasında en demokratik Müslüman ülke olarak örnek gösterilen Türkiye algısının, son zamanlarda Erdoğan’ın giderek artan otoriter eğilimi ve muhalif kesime karşı gösterdiği hoşgörüsüzlüğüyle değiştiğini ve bir çok eleştiri okuna maruz kaldığını yazdı.

Son olarak yargının da Erdoğan’ın kontrolüne geçtiğini belirten gazete, savcıların yolsuzluk davalarını düşürdüğünü ifade etti.

‘TÜRK GAZETECİLER HÜKÜMET DARBESİYLE TUTUKLANDI’

Financial Times gazetesi de 'Türk gazeteciler hükümet darbesiyle gözaltına alındı' başlığıyla ‘medyaya düzenlenen operasyonu’ gündemine aldı. Gazete, "Türkiye’nin en çok satan gazetesinin genel yayın yönetmeni dahil iki düzineden fazla kişi gözaltına alındı." ifadelerini kullandı.

FT, operasyon için "Erdoğan’ın düşmanı Fethullah Gülen’e açtığı en büyük savaş" yorumunu yaparak, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine aday bir ülke olduğunu fakat Brüksel ve Washington’ın ülkede hukukun üstünlüğü konusunda endişelerinin giderek arttığına işaret etti. Gazete, tutuklamaların zamanlamasının yolsuzluk iddialarının yıldönümüne denk geldiğinin altını çizdi.

‘TÜRKİYE’DE GAZETECİ, YÖNETMEN VE YAPIMCILARA DARBE YAPILDI’

Sosyal medya üzerinden 20 milyon kişinin takip ettiği Mashable internet haber sitesi ise ‘Türkiye’de gazeteci, yönetmen ve televizyon yapımcılarına darbe yapıldı’ başlığıyla 'medya operasyonu'nu yabancı basına duyurdu. Yayımlanan haberde, din alimi Fethullah Gülen hareketine darbe yapıldığı belirtildi. Bir çok gazeteci derneğinin operasyonun ardından tepki verdiği yazılan haberde, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün 'muhalif medyaya bir başka darbe girişimi' yorumuna yer verildi.

Hükümet darbesini protesto etmek için Zaman Gazetesi binasında toplananların Ekrem Dumanlı’yı yalnız bırakmadığını vurgulayan gazete, protestocuların attığı 'özgür basın susturulamaz' sloganına dikkat çekti. (CİHAN)
 

 

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de çıkan olaylarda bir genç yaralandı

SONRAKİ HABER

Maltepe Üniversite Hastanesi işçileri ile dayanışma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa