17 Temmuz 2011 06:56

TZOB: ‘Ramazan fırsatçılığı yapılmasın’

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan ayı yaklaşırken tüketicilerin yeterli ve güvenilir gıdaya, uygun fiyatlarla erişebilmesinin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Bayraktar, ürünlerin Ramazan ayında zamlanacağı şeklindeki tedirginlik yaratacak haberlerin fırsatçılara zemin hazırladığını bel

TZOB: ‘Ramazan fırsatçılığı yapılmasın’
Paylaş

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar dün TZOB Genel Merkezi’nde düzenlendiği basın toplantısı ile Ramazan ayında ürün fiyatlarında yaşanacak değişiklikleri değerlendirdi. Bayraktar, “gıdaya zam geleceği, ürünlerin Ramazan ayında zamlanacağı” haberlerinin fırsatçılara zemin hazırladığını kaydetti. Bayraktar, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve üreticinin de tüketicinin de mağdur edilmemesi konusunda yetkilileri uyardı.

‘DANA ETİ VE KUZU ETİNDE MARKET FİYATLARI ARTTI’

Son 15 günde dana ve kuzu etinde üretici fiyatı hiç artmadığı halde, market fiyatlarının arttığını kaydeden Bayraktar, bunun yanı sıra fındık, sivri biber, limon ve patates gibi ürünlerde fiyat artışlarının yaşandığına dikkat çekti. Üretici fiyatlarında bazı ürünlerde yaşanan düşüşün market fiyatlarına yansımadığını ifade eden Bayraktar, et fiyatlarının üretimde iddia edildiği gibi artmadığını hatta hiç değişmediğini vurguladı. Bayraktar, Ramazan öncesi üretici ve market fiyat farkının yüzde 317’lere ulaştığını ifade etti.

2010 ile 2011 Ramazanları öncesi fiyatlarını karşılaştıran Bayraktar, yeşil mercimekte fark olmadığını, 8 üründe fiyat düşüşü yaşandığını ve 18 üründe ise fiyat artışı olduğunu kaydetti. Bayraktar, geçen yılın Ramazan öncesine göre üretici ve market fiyatları birlikte değerlendirildiğinde fiyatları en çok artan ürünlerin, patates, patlıcan, sivri biber, yeşil fasulye, kuru kayısı, kuru üzüm ve kuzu eti olduğunu söyledi.

‘RAMAZANDA EN UYGUNU SEBZE VE MEYVE’

Ramazan ayının sebze ve meyvenin kaliteli, bol ve ucuz olduğu bir mevsime denk geldiğini kaydeden Bayraktar, bu yüzden en uygun fiyatlara satın alınacak ürünlerin yaş sebze ve meyve olduğunu belirtti. Bayraktar, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık gibi kurutulmuş ürünlerde geçen yıla göre market fiyatlarında yüzde 15 artış yaşandığını vurgulayarak, bu ürün grubuna artan talebin suistimal edilememesi gerektiğini ifade etti.

‘ET İTHALATI OLUMSUZ SONUÇLANDI’

2010 Nisan ayından itibaren başlayan canlı hayvan ve et ithalatı sürecinin üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçtiğini kaydeden Bayraktar, “Ne yazık ki bu dönem üreticilerimiz açısından iyi bir şekilde sonuçlanmamıştır” dedi. Perakende fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan ithalat uygulamasının hedeflenen sonuca ulaşmadığına dikkat çeken Bayraktar, aksine üreticilerin satış fiyatlarının düşmesi ile sıkıntıya girdiğini kaydetti.

Bayraktar ayrıca gıda denetimlerinin artırılması gerektiğini ifade ederek,”halkın sağlığı ile oynanmamalıdır” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Clinton, Demirtaş ile görüştü

SONRAKİ HABER

Yayla yasağı kalksın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa