28 Şubat 2011 07:00

Tunus’un yeni geçici başbakanı atandı

Tunus’ta, geçen ay ülkesinden Suudi Arabistan’a kaçan devlet başkanı Zeynel Abidin bin Ali’ye yakınlığıyla bilinen Başbakan Muhammed Gannuşi’nin istifa etmesinden sonra yeni başbakan atandı. Devlet başkanı Vekili Fuad Mebaza, Beyci Cahid Essebsi’yi, başbakan olarak atadı.Essebbi, Tunus’un bağımsızlıktan sonraki b

Tunus’un yeni geçici başbakanı atandı
Paylaş

Tunus’ta, geçen ay ülkesinden Suudi Arabistan’a kaçan devlet başkanı Zeynel Abidin bin Ali’ye yakınlığıyla bilinen Başbakan Muhammed Gannuşi’nin istifa etmesinden sonra yeni başbakan atandı. Devlet başkanı Vekili Fuad Mebaza, Beyci Cahid Essebsi’yi, başbakan olarak atadı.

Essebbi, Tunus’un bağımsızlıktan sonraki başkanı olan Hanin Burgiba döneminde dışişleri bakanlığı yapmıştı.

Tunus’ta geçiş hükümetine başkanlık eden Muhammed Gannuşi, protestolar sonrasında görevinden istifa etmişti. Gannuşi devlet televizyonundan yayınlanan konuşmasında, “baskıcı bir başbakan olmayacağım. Ülkemizin istikrarı için istifa ediyorum” demişti.

Cuma ve cumartesi günü yapılan eylemlere polis saldırmış ve 3 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi de yaralanmıştı. Başkent Tunus pazar gününe de gösterilerle uyandı. Tunuslular Habib Burgiba Caddesi’ndeki yürüyüşlerini İçişleri Bakanlığı binasına kadar sürdürmek istiyordu ancak polis gruba havaya ateş açarak ve göz yaşartıcı gazla karşılık verdi ve bakanlık binasına erişmelerine engel oldu.

Tunuslular, Gannuşi’nin devrik devlet başkanı bin Ali yönetimine yakın olduğunu söylüyor ve bu nedenle de istifasını istiyordu.

Gannuşi daha önce yaz aylarında düzenlenecek seçime kadar başta kalacağını ve aday olmayacağını da duyurmuştu. Tunus'ta seçimlerin 15 Temmuz'da yapılacağı açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar sömürü politikalarını reddediyor

SONRAKİ HABER

Dengbêjlik geleneği yazıya dökülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa