17 Temmuz 2011 06:42

Eski CIA Ajanı:İsrail Eylül’de İran’a saldıracak

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA’nın eski ajanı Robert Baer, İsrail’in muhtemelen Eylül ayında İran’ı vuracağını ileri sürdü. Bear’ın Los Angeles’te bir radyoya yaptığı açıklamasında dile getirdiği iddialar, İsrail basınına da yansıdı. 21 yıl süreyle Ortadoğu bölgesinde çalışan Baer, söz

Eski CIA Ajanı:İsrail Eylül’de İran’a saldıracak
Paylaş

Ancak, İsrail’in İran’ı vuracağını söylerken, Mossad’ın eski Başkanı Meir Dagan başta olmak üzere, diğer eski güvenlik kurumları yetkililerinin, Netanyahu’nun bu konuda kararlı olduğu yolunda, İsrail kamuoyuna yaptığı uyarılara atıfta bulundu.

SAVAŞ TÜM BÖLGEYE YAYILIR

Dagan, Mossad’ın başkanlığından ayrıldıktan sonra yaptığı açıklamalarda, İsrail’in İran’a saldırısına karşı çıkmış; İran’ın nükleer tesislerine yapılacak bir saldırının bölgesel bir savaşa yol açabileceğini, bu savaşın içine Hizbullah ve Suriye’nin de girebileceğini belirtmişti.

“Bütün bunlar bize neredeyse kesine yakın bir şekilde, Netanyahu’nun (İran’a) saldırmayı planladığını anlatıyor” diyen eski CIA ajanı, kendi tahminine göre, böyle bir saldırının “Filistin devletinin Eylül ayında oylanması öncesi” olacağı öngörüsünde bulundu ve Netanyahu’nun ABD’yi çatışmanın içine çekmeyi umut ettiğini dile getirdi..

KABUS SENARYOSU

Robert Baer, İsrail Hava Kuvvetleri’nin, Natanz ile birlikte diğer birkaç nükleer tesisini de vuracağını iddia etti. İranlıların da buna karşı Basra veya Bağdat, nerede olabilirse karşı saldırıya geçeceğini ve böylece ABD’nin de İran hedeflerini vurmaya zorlayarak çatışmanın içine çekileceğini iddia etti. Baer, ABD özel birliklerinin halen Irak’ta ve İran sınırı boyunca İran hedeflerini incelediğini, burada top yekun bir savaş yerine kısa vadede bir tırmanma söz konusu olabileceğini belirtti. Baer bu tırmanmanın bir kabus senaryosu olduğunu ve Ortadoğu’da böyle bir savaşı yürütebilecek sayıda askerlerinin olmadığını itiraf etti.

İSRAİL ÖZÜR DİLEYEBİLİR

İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri Türkiye’den ihtiyatlı bir özür dilenebileceğini, İsrail Savunma Güçleri’ine açılan davalarında böylece sonlanabileceğini belirtti. İsrailli Haretz Gazetesine konuşan  yetkililer, Türkiye’nin bölgedeki konumu ve geçmişteki ilişkiler açısından önemli, İsrail’in ilişkilerini geliştirmesinde büyük bir çıkarı olan bir ülke sahip olduğunu belirttiler. Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, özür dilemenin askerler için bir aşağılama olacağını dile getirmişti.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suçlu denetlemeyen devlet

SONRAKİ HABER

Çin-Iran ittifakı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...