17 Temmuz 2011 06:38

Bahreyn’de halk sokaklarda

Bahreyn'de halk Cuma günü ve dün de sokaklardaydı. On binlerce kişinin katıldığı gösteride konuşma yapan ana muhalefetteki El-Vefak Partisi’nin ileri gelenleri iktidarla yapılan ulusal diyalog temaslarından çekildiklerini açıkladı. Ülke nüfusunun büyük bir kısmını temsil eden parti ülkenin içine girdiği b

Bahreyn’de halk sokaklarda
Paylaş

EL-VEFAK’A DAVA

Bahreyn’de El-Halife yönetimi ise, ülkede Şiilerla toplumsal mutabakat sağlamak yerine, Şii çoğunluğun sahibi olduğu Vifak ile İslami Hareket Partisi’ni kapatmak için mahkemeye başvurmayı planlıyor. Bahreyn Haber Ajansı’nın verdiği bilgilere göre, “Adalet ve İslami İşler Bakanlığı, İslami Hareket Partisi ile Vifak Partisi’nin kapanması için yasal girişim başlatacağını duyurdu. Haberde kapatma başvurusunun nedeni olarak da anayasanın ve krallığın yasalarının ihlal edilmesi, toplumsal barış ve milli birliğe zarar veren faaliyetler ve anayasal kurumlara itaatsizlik gerekçe gösterildi.

AZINLIK KRALİYETİNE KARŞI  Şİİ İSYANI

Bahreyn’de bir süredir devam eden yönetim karşıtı gösterilerin başını, Sünni kraliyet ailesine karşı ayaklanan ve ülkenin yüzde seksenini oluşturan Şiiler çekiyor. Güvenlik güçlerinin kontrol altında tutmakta zorlandığı isyana Suudi Arabistan tankları ve tüfekleri yanı sıra diğer Körfez ülkeleri askerleri müdahale etmiş, Bahreyn ve Suudi Arabistan’ın da üyeleri arasında bulunduğu Körfez İşbirliği Konseyi’nin yetkisiyle, bin kadar Suudi askeri halk ayaklanmasının yok edilmesi için bu ülkeye girmiş ve katliam gerçekleştirmişti. Suudi Arabistan’ın bu müdahalesi özellikle İran tarafından sert tepkiyle karşılanmıştı. Bahreyn hükümeti, gösterilerin odak noktası olan İnci Meydanı’nında Bahreynliler’in tekrar toplanmaması için bölgeyi tahrip ettirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Talibanla ABD barışıyor mu?

SONRAKİ HABER

Suçlu denetlemeyen devlet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...