13 Aralık 2014 14:41

DTK: Öcalan’ın taslağı esastır

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Selma Irmak, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sunduğu müzakere taslağının kendileri için de esas olduğunu belirterek, devletin bu kapsamda adım atması gerektiğini söyledi. DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ise, Öcalan’ın sunduğu taslağı boşa çıkarmaya kimsenin hakkı olmadığını kaydetti.

Paylaş

Diyarbakır’da yarın da sürecek olan DTK’nin 1. Olağan Genel Kurulu Cigerxwin Gençlik ve Kültür Merkezinde başladı. DTK Eş Başkanı Selma Irmak, eylül ayı içerisinde gerçekleştirdikleri kongrenin ardından Kürt halkı açısından yoğun bir sürecin  yaşandığını, bu yüzden kongrede planlanan çalışmaların da yetersiz kaldığını ifade etti.

'IŞİD, EGEMENLERİN TETİKÇİSİ'

Kobanê’de üçüncü ayını geride bırakan direnişe de değinen Irmak, “DAİŞ egemenlerin çocuğudur, ABD ve diğer devletlerin tetikçisidir” dedi.

Ortadoğu’daki devlet çizgisi ve karşısındaki halkların birlikte yaşam çizgisinin sadece Kobanê’de çatışmadığını Kuzey Kürdistan’da da bu çatışmanın yaşandığını ifade eden Irmak, hükümetin baskıcı ve çevre düşmanı politikalarını eleştirdi.

'ADIM ATILMAZSA ŞARTLAR DEĞİŞİR'

Hükümeti "samimiyetsiz" olarak niteleyen Irmak, Abdullah Öcalan’ın son görüşmedeki taslağını işaret ederek, “Taslak bizim için de esastır ve bu eksende adım atılmalıdır. Adım atılmazsa şartlar değişecektir” ifadelerini kullandı.

'DİCLE VADİSİ PROJESİNE DİKKAT'

Yaşadıkları kentlerin kimliklerini de yansıttığını ifade eden Irmak, “Amed’te Kırklar Dağı ve Sur’da sorunlar ve sıkıntılar var. Dicle Vadisi projesi de örnektir. Bunları görmemiz gerekir. Kendi elimizle evimizi yıkıyoruz. Bu gerçeklerle yüzleşmeliyiz” dedi.

Irmak, 2015’te özerkliğin artık yaşam bulması gerektiği ve bunun için de çaba sarf edilmesi gerektiğini söyledi.

DİCLE: ÖCALAN'IN TASLAĞI İYİ ANLAŞILMALI

DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, Öcalan’ın sunduğu taslağın iyi anlaşılması gerektiğini kaydetti. Nisan ayına kadar taslak üzerinde siyasi çözümün yakalanması gerektiğini söyleyen Dicle şunları söyledi: “Hükümetin halen taslak hakkında ne düşündüğünü bilmiyoruz. Hükümeti uyarıyoruz. Bizim yapacağımız analizleri kendileri de yapabilirler ama bulunduğumuz noktanın kıymetini sadece biz değil onlar da bilmelidir. Biz özgür irademizle bu yolda yürüyoruz. Ama Sayın Öcalan’ın ortaya koyduğu taslağı boşa çıkarmaya ya da oyalamaya hiç kimsenin hakkı yoktur. Kimse kabul edemez. Sorunun muhatapları bizim halklara duyduğumuz sorumluluk gereği canı gönülden haykırdığımızı duymak zorundadırlar.” 

Konuşmaların ardından kurul basına kapalı yapıldı. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Aile hekimleri Bakanı istifaya çağırdı

SONRAKİ HABER

Yılmaz Hastürk'ün Kürdistan rahatsızlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...