13 Aralık 2014 13:13

‘Sınır’ları aşan çocuklar

2010 yılında temellerini atan Yön Sanat Atölyesi Ankara’nın Altındağ, Çinçin, Şentepe gibi semtlerinde yaşayan ötekileştirilmiş gençleri yaşamın içine katmak adına yola koyulmuş.

‘Sınır’ları aşan çocuklar

Elif Ekin SALTIK
Ankara

2010 yılında temellerini atan Yön Sanat Atölyesi Ankara’nın Altındağ, Çinçin, Şentepe gibi semtlerinde yaşayan ötekileştirilmiş gençleri yaşamın içine katmak adına yola koyulmuş. Yaşadıkları mahallelerde dışlanmış engelli ya da suça karışmış gençleri tiyatro yapmaya teşvik eden Atölye 2014-2015 sezonunda da “Sınır” oyununu sahneye koyuyor. Muzaffer İzgü’nün yazdığı oyunu Erdem Öksüz yönetiyor. Oyunu 14 Aralık Pazar günü Batıkent Meydan Sahnesinde izleyebilirsiniz.

4 yılda 4 farklı oyun ile 117 gösterim yapan ve 26 bin seyirciye ulaşan Yön Sanat Atölyesi “Sınır’’ oyunuyla da büyük bir başarı elde etmeyi hedefliyor. Oyun, devlet politikası gereği birbirine düşman olması gereken iki askerin, Mati ile Yuan’ın, kendilerinden başka kimsenin bulunmadığı bir sınır boyundaki ilginç ilişkileri, kavgaları, dünya görüşleri, olası bir savaşla ilgili kaygıları ve eve dönüş özlemlerini duygu ve mizah yüklü bir dille anlatıyor.

TOPLUMDAKİ ENGELLİ ALGISINI YIKMAK İSTİYORLAR

Herkesin bu oyuna gelerek bu gençleri izlemesi gerektiğini söyleyen Atölye Başkanı Erdem Öksüz seyircilerin kendilerine üzülüp destek olmak amaçlı gelmelerini istemiyor. Tiyatro yapan gençlerin engelli olmasından dolayı ulaştıkları birçok insanın sadece maddi destek amaçlı bilet aldığını ve oyunu izlemeye gelmediğini belirten Öksüz, “Geçen sene Kamyon oyunuyla Diyons Tiyatro Ödülleri’nden Yılın En İyi Engelli Tiyatro Ödülü’nü aldık. Sınır’la da hem emek ödülü aldık hem de Tiyatro Gazetesi’nin düzenlediği 1. Anadolu Tiyatro Ödüllerinden Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’nü aldık. Amacımız kendimizi acındırmak değil, amacımız gerçekten sanat yapıyor olmak. Sahnede engelimizi anlatmıyoruz. Bütün oyunların bir ciddiyeti var. Oyunlarımızın danışmanı Devlet Tiyatroları Sanatçısı Turgay Tanülkü. Hedefimiz sadece Ankara’da değil Türkiye’de birçok kader mahkumuna, engelliye, sokak çocuğuna ya da madde bağımlısı insanlara sanat yoluyla rehabilitasyon yapmak” diye konuştu.

Evrensel'i Takip Et