13 Aralık 2014 11:05

Feshane'deki Sinop gününde, nükleer protestosu

Eyüp Feshane’de düzenlenen Sinop tanıtım günleri, nükleer karşıtı eyleme sahne oldu. Sinop’a kurulması düşünülen nükleer santrali protesto edenlerin arasında yüzlerine siyah boya süren çocuklar da yer aldı. Eylemde, Sinopluların iş vaadiyle kandırıldığı ifade edildi.

Paylaş

Feshane'de düzenlenen Sinop tanıtım günlerinde, Sinop'ta kurulmak istenen nükleer santrale tepki gösteren bir grup Sinoplu aile, pankart açarak eylem yaptı. “Nükleere inat yaşasın hayat", “Nükleer santral istemiyoruz", “Mutlu Sinop'u mutsuz etme" sloganları atan gruptaki çocuklar yüzlerine siyah boya sürdü. Eyleme İstanbul Nükleer Karşıtı Platform temsilcileri de katıldı.

Eylemde konuşan Elektrik Mühendisleri Odası Eski Başkanı Erhan Karaçay, “Özellikle ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarıyla, doğru bir planlamayla enerji sorunu çözülmesi mümkünken, nükleer santraller ne için kurulmak isteniyor? Gelişmiş ülkelerde biriken nükleer çöplüklerin güzel Sinop'ta, güzel Mersin'de, İğneada'da depolanması için mi bu maceraya devam edilmek isteniyor?" dedi.
Daha sonra Küçükçekmece Sinoplular Derneği Başkanı Adnan Çakar basın açıklaması yaptı. Çakar; “ Sanayi devi Almanya'nın 2022 yılına kadar bütün nükleer santrallerini kapatma kararı aldığında dayandığı nokta olan yenilenebilir enerji kaynakları, bizden kat be kat azdır. Buna rağmen bizim altmış kilometre karelik alanda 22 bin 500 ağaç kesilerek nükleer ada kurmamız her aklı başında insanda soru işareti yaratmaktadır. Dünyada 200'li yıllara kadar 4 bin 500 santral yapmayı planladığı halde neden 443 taneden fazlası yapılmamıştır. 2006 yılına kadar 68'i Avrupa, 23'ü ABD, 7'si Kanada, 12'si Japonya'da olmak üzere 110 reaktör neden kapatılmıştır. İsveç neden tüm nükleer santrallerini kapatma kararı almıştır. Avusturya 1929 yılında yaptığı tek santrali neden hiç çalıştırmadan kapatmıştır. Bütün bu bilgilerin ışığında, kamuoyuna bu soruların cevabını vermek yerine içinde bulunduğu ekonomik zorluklar nedeniyle iş imkanı yaratılacak yalanıyla Sinopluyu nükleere ikna etmek istemektedirler. Oysa iddia ettikleri gibi 10 bin insan değil sadece 300 kişinin istihdam edileceği bilinen bir yerde çalışanların çoğu yerelden olmayacaktır. Son sözümüz 'mutlu kenti' mutsuz etmeyin mutluluğumuza gölge etmeyin. Sinop Çernobil olmasın. Nükleer inadından vazgeçin" dedi. Eylem açıklamanın ardından son buldu. 

ÖNCEKİ HABER

Davutoğlu'yu protesto eden 6 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Kullandığı iş makinesinin altında kalan işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...