13 Aralık 2014 00:53

Gelişen ülkelerin emekçileri yoksullukta eşitleniyor

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Küresel Ücret Raporu’na göre gelişmekte olan ülkelerin emekçilerinin satın alma gücünde iyileşme yok. Süreç işçilerin yoksullukta eşitlendiğine işaret ediyor.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Küresel Ücret Raporu’na göre gelişmekte olan ülkelerin emekçilerinin satın alma gücünde iyileşme yok. Süreç işçilerin yoksullukta eşitlendiğine işaret ediyor.

ILO 2104-2015 Küresel Ücretler Raporu’nun tanıtımı ilk kez Türkiye’de yapıldı. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde yapılan tanıtıma ILO yetkililerinin yanı sıra Çalışma Bakanlığı bürokratları ve akademisyenler de katıldı. Rapor tanıtımı öncesi açılış konuşması yapan  ILO Genel Direktör Yardımcısı Sandra Polaski, ücretlerin ailelerin en önemli gelir kaynağı olduğunu, hatta hane halkı harcamalarının genelde üçte ikisinin ücret gelirinden oluştuğuna dikkat çekti. Polaski, ücret düşüşlerinin tüketimi de azalttığını söyledi. Toplam tüketimde artışın olmamasının ise şirketlerin yeni yatırımlarına etki ettiğini kaydeden Polaski, “Bu aynı zamanda bizim bir türlü kaçamadığımız küresel ekonomideki yavaşlamanın da sebeplerinden” dedi.

KRİZİN ETKİLERİ BİTMEDİ

Polaski, 2008 krizi sonrası dünya ekonomisinde bir toparlanma olsa da son yıllarda düşüş yaşandığını belirterek, ücretlerin de bu gidişatla beraber düştüğünü söyledi. Ticaretteki toparlanmanın kriz öncesi seviyesine gelmediğini dile getiren Polaski, “Çünkü yüksek gelir grubundaki ülkelerdeki hane halklarının geliri, tahmin edilen boyutlara ulaşmadı. Pek çok ülkede gelirler arasında eşitsizlik var. İş gücü piyasası ve ücretler arasındaki dengesizlik, sorunun ya temel kaynağı ya da en önemli nedenlerinden biri. Türkiye, Arjantin, Brezilya ve Rusya’da gelirde eşitsizlik azalıyor ama pek çok ülkede eşitsizlik artıyor. Ücretlerdeki eşitsizlik iş gücü piyasasından başlıyor. Emlaktan ya da vergilerden başlamıyor. İş gücü piyasasındaki eşitsizlik mesela ABD’deki gibi bütün eşitsizliğin temelini oluşturuyor” diye konuştu.

ABD’DE ÜCRETLER ÇİN’İN 3 KATI

Raporun yönetici özetinde artan ve azalan ücretlerin yanı sıra emekçilerin satın alma gücüne de yer verildi.
Gelişmekte olan ülkelerde ortalama ücretlerin en gelişmiş ekonomilerdekine göre önemli ölçüde düşük olduğu belirtiliyor. Örneğin; satın alma gücü paritesiyle ölçüldüğünde ABD’deki aylık ortalama ücret, Çin’dekinin üç katı.
Raporda; “Ücret düzeylerinin ülkeler arasında kesin bir karşılaştırmasını yapmak güç olmakla birlikte, gelişmiş ekonomilerde ortalama aylık ücretin satın alma gücü paritesi bazında 3 bin dolar, yükselen ve gelişmekte olan ekonomilerde ise bin dolar olduğu söylenebilir. Dünyada ortalama aylık ücret 1600 dolar satın alma gücü paritesi olarak tahmin edilmektedir. Bununla birlikte gelişmiş ekonomilerle yükselen ekonomiler arasındaki gerçek ücret açısı 2000 ile 2012 yılları arasında daralmıştır. Bunun temel nedeni, yükselen ekonomilerde ücretler artarken gelişmiş ülkelerin birçoğunda aynı kalması ya da gerilemesidir” denildi.

ÖNCEKİ HABER

Sosyal harcamalar düşüyor

SONRAKİ HABER

Mescit için okula konteyner yerleştirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...