27 Şubat 2011 12:14

Kadınlar sömürü politikalarını reddediyor

Dersim’de 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri başladı.Dersim Yenigün Kadın Derneği, Belediye Konferans salonunda yüzlerce kadının katıldığı bir şölen gerçekleştirdi. Eylem Eslek’in emekçi kadınlarla ilgili bir şiirle açılışını yaptığı etkinlikte Ekin Doğan tarafından keman dinletisi sunuldu.

Kadınlar sömürü politikalarını reddediyor
Paylaş

Dersim Yenigün Kadın Derneği, Belediye Konferans salonunda yüzlerce kadının katıldığı bir şölen gerçekleştirdi. Eylem Eslek’in emekçi kadınlarla ilgili bir şiirle açılışını yaptığı etkinlikte Ekin Doğan tarafından keman dinletisi sunuldu.

Daha sonra konuşan Dersim Yenigün Kadın Derneği Başkanı Fatoş Taşkale, Dersim’de yaşayan kadınlar olarak işsizliğin, yoksulluğun, geleceksizligin, şiddetin ve savaşın karşısında güçlerini birleştirdiklerini söyledi. Kadınların sömürü politikalarını reddettiğinin altını çizen Taşkale, barış, demokrasi ve kardeşlik için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

Kadın derneğinin güçlenmesi için tüm kadınlara derneğe üye olma çağrısı yapan Taşkale’nin konuşmasının ardından, sineviziyon gösterimi ve Grup Bengü Bade tarafından müzik dinletisi yapıldı.


KADINLAR NURTEPE'DE BULUŞTU

İstanbul’un Kağıthane ilçesine bağlı Nurtepe’de de kadınlar cumartesi günü bir etkinlik gerçekleştirdi. Etkinlikte AKP’nin iktidarda bulunduğu 8 yıl boyunca vaatleri ve söylemleri arasından en temel 8 yalanı seçilerek “8 yıl 8 yalan” kadınlar tarafından tartışıldı.

Vartolular Derneği’nde gerçekleştirdikleri etkinliklerine Elele Kadın Derneği üyeleri tarafından okunan şiirlerle de renk katan kadınlar, kadın emeğinin tarihi ile ilgili sinevizyon gösterimi yaptılar.

Hayat Televizyonu’nda yayınlanan Ekmek ve Gül programının sorularını yanıtlayan kadınlar

her gün kadınların öldürüldüğünü tacize ve tecavüze uğradığını söylediler. Dekolte tartışmalarıyla beraber kadınların daha çok hedef alındığını söyleyen kadınlar, İzmir’de çarşaflı bir kadının da uğradığı tacize dikkat çektiler. Kadınlar bunun erkek egemen sistemin değiştirilmesi gerektiğini gösterdiğini ifade ettiler. Başka bir katılımcı da AKP’nin “bizim kadınımız sığınmaz” söyleminin zaten az olan kadın sığınma evlerinin önünü tıkadığına ve kadın için hiçbir çıkış yolu bırakmadığına işaret ettiler.

AKP’nin “kadınların istihdamını arttırmak için birçok düzenleme yapıldı” söylemi de kadınlardan tepki topladı. Tekstil işçisi bir kadın, kadınların tekstilde gerçekten de kolaylıkla iş bulabildiğini çünkü daha kolay sömürüldüklerini, hakarete uğradıklarını, cinsel tacize maruz kaldıklarını söyledi. Erkek egemen zihniyetin işyerlerinde kadınların ucuz emek gücü olarak sömürülmesnin önünü açtığını da sözlerine ekledi.

Kadının özgürleşmesini istemeyen, evde çocuk, yaşlı bakımı ve ev işlerini kadının üzerine yıkan bu zihniyetten mağdur kadınlar; yine halkın vergileriyle oluşturulan bu yardımların halka verilmemesini eleştirdi. (Dersim-İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arızlı’da öfke sürüyor!

SONRAKİ HABER

Tunus’un yeni geçici başbakanı atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...