13 Aralık 2014 01:00

Isıtarak ve aşılayarak önlenecek bu hastalıklardan can kaybetmek utançtır

Yaşamın derin kırılma noktaları çaresiz hissedilen anlardır. Bir hekim olarak Kobanêli ve Şengalli Kürtlerle işte bunu yaşıyoruz gönüllü hekimler olarak.

Paylaş

Dr. Ayten İNAN

Yaşamın derin kırılma noktaları çaresiz hissedilen anlardır. Bir hekim olarak Kobanêli ve Şengalli Kürtlerle işte bunu yaşıyoruz gönüllü hekimler olarak. Katliamdan kaçıp kardeşlerine akrabalarına sığınan yaklaşık 200 bin insandan bahsediyorum. Her gidişim ve dönüşüm bir ödev ve sorgu süreci yaşatıyor. Kamplarda sağlık zorda, kaynaklar kısıtlı, temel ihtiyaçlar beslenme barınma temiz içme suyu zorlukla elde edilebiliyor. Kışın bastırdığı şu günlerde çocuk ishalleri ve zatürreleri belirginleşmiş durumda. Öz bakım hijyen koşulları, banyo, tuvalet ciddi sorunlu ve buna bağlı önlenebilir bit ve uyuz salgınlar halinde görülüyor. Koruyucu sağlık hizmetleri tüm vatandaşlar, göçmenler için haktır ve yükümlü erktir. Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bu sefaleti ve yokluğu görmek zorundadır. Sıcak yemek ve temizlik dahil her işi yerel halk, gönüllü sivil toplum ve bölge siyasi bileşenleri üstlenmişse de sürekli ve etkin bir sağlık sunumu sorumluluğu devletin hükümetinindir. Kobanêli göçmen Kürt halkının tüm sorumluluğu T.C. iktidarındadır.
Isınma sorunu vardır ve çadırlar ivedilikle kışlık çadırlarla değiştirilmelidir. Sıcak, sağlıklı yemek, kışlık giyecekler ve yatacak barınma gereçleri hastalıkları önlemede çok önemli. Pirsus tarihinin en zorlu süreçlerinden birini yaşıyor ve onurla dik duruyor. Rojova devrimi Kürt halkının umudu ve dayanma gücünün temeli. Bu halk IŞİD ve iş birlikçilerine topyekün direniyor. Açlık ve soğuk kadın ve çocukların içindeki umuda dokunamıyor, bedenlerini eritiyor, gebelerin karnındakine, emziklinin kucağındakine ölüm getiriyor... Yine de her Kobanêli mücadele azmini koruyor.
Pirsus ve Şengal Êzidi kamplarında can pazarı yaşanıyor. Acil gıda ve ilaç desteği gerekiyor. Sağlık bakanlığı kayıtsız. Hiçbir Kobanêliye sağlık hizmetini acil dışında vermiyor. Ayaktan hasta sevklerinde diğer illere kendi (olmayan) imkanlarıyla gönderilmesi demek, hastanın gidememesi ve hastalığın ilerlemesi ve zaman zaman hastaların kaybedilmesi anlamına geliyor. Gün boyu soğuktan etkilenmiş öksürüklü grip ve astım bulguları ön planda çocuk yaşlı kadın muayene ettim, perişanlar.
Sadece besleyerek, ısıtarak ve aşılayarak önlenecek bu hastalıklardan can kaybetmek utançtır. Sınırda kapıda kan kaybından çadır da açlık ve susuzluktan ölüyor Kürt halkı. Binlerce yüz binlerce insanı kaderiyle baş başa bırakmak insanlık suçudur. Derhal en iyi yemek geçici konutlar kardeşlerimize topyekün sağlanmalı, sessiz çığlıklar duyulmalıdır. Yoksulluğu ve açlığı görmek, direnmek noktasında hepimizin onlardan öğreneceği birçok şey var... Uzun listelere gerek yok. Evinizde ihtiyaç duyduğunuz yediğiniz içtiğiniz kullandığınız her şey çadır kentlerde ihtiyaç. Emekçiler, sağlık çalışanları, tabip odaları, SES, sağlık hizmetinde hepimiz gönüllü her daim oradayız. Sağlık bakanlığı bu sağlık sorunlarına derhal çözüm bulmalıdır.
Sahra hastanesi beklemeksizin açılmalı, hekim ve hemşire ebe teknisyen tümünün geçici görev talepleri resmi izinle olusturulmalıdır. Koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetleri modern tıbbın tüm imkanları göçmen Kürtlere sağlanmalıdır. Devletin tüm kaynakları savaş mağdurlarına seferber edilmelidir. DİREN KOBANÊ...

ÖNCEKİ HABER

Avrupa CIA’nin suç ortağı

SONRAKİ HABER

'Boğazını keser atarım'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa