12 Aralık 2014 18:14

'Vali şirketle değil halkla görüşmeli'

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun altın işletmeciliğinde siyanür kullanılmasına tepki gösterenleri "dışarıdan ve aşırı uçlar" olarak nitelemesine yöre insanlarının kurduğu Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu’ndan tepki geldi.

Paylaş

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun altın işletmeciliğinde siyanür kullanılmasına tepki gösterenleri "dışarıdan ve aşırı uçlar" olarak nitelemesine yöre insanlarının kurduğu Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu’ndan tepki geldi.

Platform adına açıklama yapan Şenel Yorulmaz, “Ordu Valisi millet olarak biraz daha fedakar davranmamızı istemiş, yani ölelim istemiş.  Protesto edenleri her zamanki devlet dili ile dışarıdan gelenler olarak adlandırmış, ötekileştirmiş. Bizler köyü, tarlası kanunsuzca şirketlere peşkeş çekilen, 'biraz fedakarlık gösterin' diyerek siyanürle ölüme göndermeye çalıştığınız Fatsalı, Ünyeli köylüleriz. Ağır iş makinelerinin geçmesi sonucu evleri başına yıkılma tehlikesi içinde yaşayanlarız. Tapusu elinde olduğu halde maden sahasının içindeki arazisine giremeyen, şirket tarafından arsasına el konuşmuş köylüleriz. Kaymakamın keyfi uygulaması ile arsaları elinden alınmış köylüleriz. Faaliyete bile geçmemiş maden için içme suları elinden alınmış köylüleriz. Kolluk kuvvetleri tarafından her gün psikolojik baskı içinde olan, karakollara çağrılıp korkutulmaya bastırılmaya çalışılan köylüleriz. Ordu Valisi şunu bilmelidir ki, yaşamı savunmak suç değildir. Bizlere destek vermek için gerek farklı illerden direniş çadırımıza gelen dostlarımız, gerekse haberleri ile bulundukları yerden sesimize ses veren yaşam savunucularının desteği ile köyümüzü yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz” dedi.

'HER TÜRLÜ TAHRİBATA KARŞI ÇIKMAZ GÖREVİMİZ'

Vali Balkanlıoğlu’nun siyanüre karşı çıkanları suçlamasına bir tepki de Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu’ndan geldi. Platform adına açıklama yapan Gül Ersan, “Fatsa Bahçeler Mahallesi'ne altın madeni kurulmasına başından beri karşı olanlardan biri de Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu'dur.  Vali İrfan Balkanlıoğlu, bazı hükümet üyeleri gibi, doğanın tahrip edilmesine karşı olmak için ille de tahribatın yapıldığı yerde yaşamak gerektiğine inananlardan. Doğa yasalarına göre dünyanın herhangi bir yerindeki tahribat tüm canlıları etkiler. Bu tahribata karşı çıkmak, protesto gösterilerinde bulunmak dünyada yaşayan her insanın hakkıdır. Anayasamız hem vatandaşlara hem de devlete bu tür tahribatlara karşı çıkma görevi verir (TC Anayasası Madde:56). Kaldı ki, gerek maden alanındaki gerekse ilçe merkezindeki eylemlere katılanların çoğu ilimiz insanlarıydı. Sayın Valimiz emniyet güçlerinden bu bilgiyi rahatlıkla alabilirler” diyerek tepki gösterdi.

Açıklamada şirketle görüştüğü söylenen Vali Balkanlıoğlu eleştirilerek, “Sayın Valimiz keşke Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu üyeleriyle de görüşseydiler; merak etmesinler, onlar Altıntepe Maden Şirketi gibi bir İngiliz şirketinin ortağı değiller,  kendilerinden fedakârlık beklenen Fatsalı ve Ünyeli sade vatandaşlar.  Maden şirketinin işletmeye geçtiği zaman kullanacağı siyanürün çevreye ve bölgedeki insanlara vereceği zararı anlatmaya gerek yok, bilim adamları ve konuyla ilgili meslek odaları bu zararları defalarca dile getirdiler” denildi. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Arka Bahçe’de bol edebiyat bol müzik

SONRAKİ HABER

'Milletin diline kast edilmiştir'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...