12 Aralık 2014 12:33

TMMOB'dan Meclise çağrı: Torba yasayı gündemden çıkarın

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda değişiklik yapılmasına dair torba yasanın TBMM gündeminden çıkarılması çağrısı yaptı.

Paylaş

Toplam 19 kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamenin değişikliğe uğrayacağı torba yasanın çalışma yaşamında köklü sonuçlara yol açacağını söyleyen Soğancı, düzenlemelerin yangından mal kaçırır gibi TBMM gündemine getirilmesini eleştirdi. "2003 yılında günde ortalama 3 işçi yaşamını yitirirken bugün bu sayı 5-7 arasında çıkmıştır" diyen Soğancı, böylesine olumsuz bir tablo karşısında yapılacak değişikliklerin var olan durumu daha da ağırlaştıracağını dile getirdi.

Torba yasa ile birlikte iş güvenliğine uyma yükümlülüklerinin işçiye yükleneceğini belirten Soğancı, bugüne kadar yükümlülüklerini yerine getirmemiş patronların para cezalarının affedileceğini, aynı zamanda patronlara işten atma gerekçesi üretileceğini vurguladı. Soğancı, çok tehlikeli işyerlerinde A belgeli iş güvenliği uzmanı çalıştırma koşulunun değiştirilerek, daha az niteliğe sahip B belgeli uzmanların 2018 yılına kadar çalıştırılmasına izin vermesini de eleştirdi. Açıklamada ayrıca, şantiye şeflerine ve yapı denetim elemanlarına iş güvenliği uzmanlığı görevi, tekniker ve teknik öğretmenlik mesleklerine de şantiye şefliği görevi verilmesinin yolunun açılmasının uluslararası yeterlilik tanımlamalarına aykırı olduğu belirten Soğancı, torba yasanın bir an önce meclis gündeminden düşürülmesi gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Döküm işçisi hakkını istiyor

SONRAKİ HABER

KCK: Hükümet sorumlu davranmasa taslağı açıklarız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...