12 Aralık 2014 12:03

'Alevilik de, kadın da sorun görülüyor'

Ankara Üniversitesi ATAUM Konferans salonunda gerçekleşen Alevilikte Kadın Konferansı’nda konuşan Birgün Gazetesi Yazarı, Ali Murat İrat, kadın ve Alevilik konusunun sorun gibi görülen iki unsur olduğunu söyledi.

Paylaş

Ankara Üniversitesi ATAUM Konferans salonunda gerçekleşen Alevilikte Kadın Konferansı’nda konuşan Birgün Gazetesi Yazarı, Ali Murat İrat, kadın ve Alevilik konusunun sorun gibi görülen iki unsur olduğunu söyledi. Kadınların zaten toplumda ezildiğini ve şiddete maruz kaldığını hatırlatan İrat, “Aleviler ise ibadet etseler de etmeseler de sorun gibi görülüyor” dedi. Aleviliğin de erkek egemen bir inanç olduğunu söyleyen İrat, “Kadının mutfağa ve eve hapis edilmişliği Alevilerde de var, ancak Sünnilerden görece daha iyi. Alevilik Sosyolojik Sünnileşmeye uğradıkları için bu eşitsizlik daha da görülmeye başladı” diye konuştu.

Kadın, erkek arasındaki eşitsizliğin artık Alevilerin Cemlerinde görülmeye başladığını kaydeden İrat, “Şehirleşmeyle Aleviler şehirlere geldi ve Sünni inancında etkilendi. Artık Cemlerde dedelerin oturduğu yerler Camilerdeki hutbeye benzer şekilde yükseltildi. Kadın ve erkekler Cemevine aynı yerden girerdi, ayrı girmeye başladı. Hatta Cemlerde artık başını örten kadınlar bile var” dedi. (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dayatma sürerse bacalar tütmeyecek

SONRAKİ HABER

Taşeron firmalara uyarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...