12 Aralık 2014 08:53

Özgür Gazeteciler Cemiyeti'nden 'operasyon' açıklaması

Hükümet ve cemaat tarafından düzenlenen siyasi soykırım operasyonlarıyla çok sayıda üyesi tutuklanan Özgür Gazeteciler Cemiyeti, gazetecilere yönelik yapılacak olası bir operasyon tartışmasına tepki göstererek, "Cemaat medyasının Kürt basınına yönelik bu tahrik edici ve nefret içeren rolüne rağmen gazetecilere yönelik operasyon yapılacak olmasına, söz konusu kesimlerin bu olumsuz rollerine rağmen 'dur' diyoruz" dedi.

Paylaş

Özgür Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye iki gündür aralarında gazetecilerin de bulunduğu yeni ve geniş bir operasyon yapılacağı tartışılmalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, iktidar partisinden bu yönlü hazırlıklara ilişkin herhangi bir yalanlama gelmemesi ve hükümet sözcüsü Bülent Arınç'ın "Umuyorum bu yaygınlıkta bir operasyon yapılmaz" mealindeki açıklamalarının söz konusu hazırlıkları doğrular nitelikte olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Operasyonun Cemaat Medyasına ve muhalif basına yönelik gerçekleştirileceği iddiası yapılacak olan operasyonun hedeflerini ortaya koyarken, iktidarın kendisi dışındaki herkesi operasyonlarla, polis ve yargı marifetiyle bastırma gerçekliğini gösteriyor. Ayrıca operasyon hazırlıklarının yine bir Aralık ayında yapılıyor olması da son derece düşündürücü ve bir o kadarda anlamlıdır. Çünkü bugün kendilerine operasyon çekileceği belirtilen Cemaat medyasının bizzat yarattığı psikolojik algı ve hükümeti yönlendirmesiyle 20 Aralık 2011 tarihi Kürt Medyasına yapılan operasyon 12 Eylül darbesi sonrasında yapılan en büyük siyasi soykırım operasyonlarından biri olarak kayıtlara geçti.

O operasyonda 46 Özgür Basın çalışanı gazeteci gözaltına alındı 35'i tutuklanarak yıllarca içeride tutuldu. İşler değişti ve şimdi KCK basın operasyonlarını alkışlayan ve hatta attıkları 'terör pres' manşetleriyle operasyonlarına zemin hazırlayan, 'KCK operasyonlarıyla 3 ayda PKK biter' köşe yazılarıyla Kürt medyasına yapılan operasyonun akıl daneliğini yapan isimlerin gözaltına alınacak olması hem geçmişte yapılan operasyonları hem de şimdi yapılmak istenen operasyon hazırlıklarının nasıl ve hangi algı üzerinden geliştiğinin somut göstergesidir" denildi.

'İKTİDARI BASKICI YAKLAŞIM VE TUTUMLARDAN VAZGEÇMEYE ÇAĞIRIYORUZ'

Cemaat medyasının Kürt basınına yönelik bu tahrik edici ve nefret içeren rolüne rağmen kendilerine operasyon yapılacak olmasını mazur görmedikleri ve herkesten önce üye ve çalışanlarını mağdur eden bu kesime yönelik operasyon yapılacak olmasına, söz konusu kesimlerin bu olumsuz rollerine rağmen "dur" dediklerinin ifade edildiği açıklamada, "Çünkü düşünce ile mücadele yolunun anti demokratik, baskı ve güce dayalı değil yine düşünce ile yürütüleceğini düşünüyoruz. Çünkü geçmişte yaratılan mağduriyetler yeni mağduriyetlerin yaratılmasıyla ortadan kalkmayacağını biliyoruz. Bu açıdan iktidarı bir kez daha bu tür demokratik olmayan ve geçmişte bizzat muhatabı olarak deneyimlediğimiz bu tür baskıcı yaklaşım ve tutumlardan vazgeçmeye çağırıyoruz.

Bugün bu operasyonlara muhatap olacak kesimlere de geçmişte işledikleri 'suçları' görmelerini bu vesileyle kamuoyuna, hepsinden önemlisi de meslektaşlarına, oynadıkları olumsuz rolden dolayı samimi bir öz eleştiri vermeleri, özür dilemeleri çağrısında bulunuyoruz. Çünkü bugün kendilerine yönelik bir saldırı olduğunda meslek haysiyeti nedeniyle onları da savunma görevini üstleniyoruz. Onların oynadığı 'ama onlar şöyle böyle' gerekçeleriyle yapılacak olan bir siyasi kırımı şiddetle reddediyoruz.

Cemaat-Hükümet kavgasında muhalif kesimlerinde hedef alınacak olması son derece vahim bir durum olarak görüyor ve kabul etmiyoruz. İlla ki birilerinden bir hesap sorulacaksa, bu iktidar karşıtlığı üzerinde değil, geçmişte oynadıkları anti-demokratik rollerinden, kendi meslektaşlarının mağduriyetlerinde rol oynamalarından dolayı, ama demokratik usül ve esaslar içerisinde yapılmasını talep ediyoruz. Aksine yapılacak her türlü sindirme operasyonun karşısında yer alacağımızı kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz" ifadeleri kullanıldı. (DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Çarşı'nın davası 16 Aralık'ta

SONRAKİ HABER

Madende bir iş cinayeti daha

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...