12 Aralık 2014 01:08

Saraylıların bütçesi başkentte yırtılacak

Başkentte yarın, “Saraylar değil ekeğimiz büyüsün” şiarıyla alana çıkacak olan emekçiler ‘halkçı bütçe’ taleplerini haykıracaklar.

Paylaş

Açık ve gizli zamların, dolaylı vergilerin yer aldığı, askeri ve güvenlik harcamalarına aslan payının ayrıldığı bütçe yarın Ankara’da emekçiler tarafından protesto edilecek. Protesto gerekçesi; asgari ücretlilerin, işçilerin ve kamu emekçilerinin en temel ekonomik, sosyal haklarının ve insanca yaşam taleplerinin göz ardı edilmesi...  

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in memurlara ilk altı ay için yüzde 3 zam verileceğini açıklamasının ardından sayıları yaklaşık 9 milyonu bulan SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin maaşlarına 2015 yılı başında yapılacak zam oranı da aşağı yukarı belli oldu.

Emeklilerin maaş artışı yılın temmuz-aralık dönemindeki 6 aylık tüketici fiyatları endeksine göre hesaplanacağı düşünülürse, milyonlarca hak sahibinin maaşlarına, ocak ayında yüzde 3’lük zam yapılacağı açık.

Temmuz-kasım arasında, 5 aylık sürede enflasyon yüzde 2.76’ya ulaştı. Gelecek ayın başında, aralık ayı tüketici fiyatlarındaki artışın ilave edilmesiyle zam oranı tam olarak belirlenecek. Aralık ayı enflasyonu 0.24 olsa bile emekliler maaşlarında yüzde 3’lük bir artış ön görülecek. Bütçedeki vurgular da bu yönde.

ANKARA’YA AKACAKLAR

2015 yılı bütçe görüşmeleri Meclis Genel Kurulunda sürerken KESK ve DİSK, 13 Aralık Cumartesi günü yapacağı mitingle “Sermaye ve savaş bütçesi değil, emekten yana halk için bütçe” diyecek.
TMMOB ve TTB’nin de destek verdiği miting öncesi, halkçı bir bütçe talebiyle sendikalar hummalı bir çalışma yürüttü. Eğitim Sen ve BES başta olmak üzere birçok sendika bütçeden emekçilere daha fazla pay ayrılması ve enflasyon karşısında eriyen maaşlara ek zam yapılması talebiyle on binlerce dilekçe toplayıp Meclise ilettiler.

TOMA’YA DEĞİL HALKA

Mitinge ilişkin gazetemize konuşan DİSK Genel Başkanı Kani Beko, “Yıllardır halkın ödediği her kuruş; sermayenin, rantçıların, yandaşların cebine aktarılıyor. Kaynaklar, demokratik hak ve özgürlükleri için mücadele edenlere karşı TOMA’lar ve gaz için kullanılıyor. Emniyet Genel Müdürlüğüne ayrılan bütçe, iktidarın polis devleti olduğunun göstergesidir” dedi.

Örtülü ödenekten yapılan ödemelerin AKP döneminde 20 kat arttığını dile getiren Beko, “Kobanê’de ortaya çıkan politikalar bunun yansımasıdır. IŞID’e verildiği söylenen kaynaklar da, örtülü ödenek üzerinden savaşa aktarılan kaynaklardır” diye konuştu. Toplumsal bir barış için savaşa aktarılan kaynakların azaltılmasının elzem olduğunu vurgulayan Beko, “Bütçeler savaş için değil, eşit ve özgür bir yaşama göre hazırlanmalıdır. Biz eşitsizliği ve sömürüyü arttıran saldırılara karşı mücadele edeceğiz” dedi.

‘MAAŞLAR ERİDİ, ARTIŞ SIFIRLANDI’

Yeni bütçe döneminde kamu emekçilerinin maaşlarında herhangi bir artış gözükmediğini, üyelerinin ek zam talebiyle yaptıkları eylemlerin, topladıkları imzaların görmezden gelindiğini söyleyen KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, “Kamu emekçilerinin eriyen maaşlarının iyileştirilmesi ve ek zam talebiyle 13 Aralık’ta Ankara’da olacağız” diye konuştu. 

İNSANCA YAŞANACAK ASGARİ ÜCRET

Asgari ücrete ilişkin taleplerini de mitingde dile getireceklerini kaydeden DİSK Genel Başkanı Kani Beko, ücretin işçinin ailesiyle birlikte hesaplanması gerektiğini, asgari ücretin en az 1800 TL olması gerektiğini söyledi.

Beko, “4 kişilik bir aile yaşamak için bu miktara ihtiyaç duyuyor. Biz işçiler çalışıyoruz ve ekonomi büyüyor. Ekonomi büyürken biz hastalanıyoruz, sakatlanıyor, ölüyoruz. Cumhurbaşkanlığı bütçesi iki katına çıktı. Peki biz  payımızı neden alamıyoruz” diye konuştu.

‘İÇ GÜVENLİK PAKETİNE İZİN VERMEYECEĞİZ’

Hükümetin çıkarmaya çalıştığı iç güvenlik paketi ilgili de tepkilerini de 13 Aralık’ta dile getireceklerini söyleyen KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, “Bu  yasa paketi demokrasiye vurulan bir darbedir” yorumunu yaptı.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gaz maskesi delil atkı puşi oldu

SONRAKİ HABER

Barcelona- Fenerbahçe Ülker: 89-91

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa