12 Aralık 2014 01:02

ABD’nin suçları cezasız mı kalıyor?

ABD’li savcılar, haber alma kurumu CIA tarafından terörle mücadele adı altında 2001 yılından bu yana işlenen insanlık suçlarını ortaya koyan 6700 sayfalık işkence raporunda yeterli delil bulamadılar.

Paylaş

ABD devletinin 2001 yılından bu yana işlediği insanlık suçlarını ortaya koyan 6 bin 700 sayfalık CIA işkence raporunda yeteri kadar delil yokmuş!

ABD Senatosu İstihbarat Komitesinin CIA hakkında yayımladığı rapor hakkında konuşan Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, “Federal kariyere sahip bir savcı bu konuya birkaç yıl önce baktı ve herhangi birini yargılamak adına yeterli kanıtın olmadığı sonucuna vardı” dedi.

ABD Başkanı Obama da “bu teknikleri ait oldukları yere, geçmişe bırakma” çağrısı yaparak işkencenin üzerine gitmeyecekleri mesajı vermişti. New York Times gazetesi de önceki gün, Adalet Bakanlığı da savcılara, CIA’in işkence belgelerinin gizli kalması konusunda baskı yaptığını yazmıştı.

ABD AHLAKINA ZARAR VERMİŞ!

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest Earnest, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Earnest, söz konusu uygulamaların ABD’nin ahlaki değerlerine zarar verdiğini söyledi, “Başkan Obama, raporda belirtilen bu teknikleri uygulamaya devam etmenin Amerikan ulusal güvenliğini korumadaki en güçlü silahımız olan ‘ahlaki itibara’ zarar vereceğini biliyordu” dedi.
Söz konusu raporun yaşananları ve bunların bir daha tekrarlanmaması adına gösterilen kararlılığı açıkça ortaya koyduğunu savunan Earnest, “Değerlerimiz konusunda beklentileri karşılayamadığımızda açık sözlü olmalı ve bir hata yaptığımızı ve bunun bir daha asla tekrarlanmayacağını dünyaya açık bir şekilde göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.

FEDERAL SAVCI DELİL BULAMADI

Earnest, “Birine işkence yapmak ABD yasalarını çiğnemek anlamına gelmiyor mu?” sorusunu ise buna savcılık makamının karar vereceği şeklinde yanıtladı, “Federal kariyere sahip bir savcı bu konuya birkaç yıl önce baktı ve herhangi birini yargılamak adına yeterli kanıtın olmadığı sonucuna vardı” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise günlük basın toplantısında, söz konusu raporun yayımlanmasını, “Geçmişte yapılan hataları masaya yatırmak ve gelecek adına ilerleme sağlamak adına bir fırsat” olarak değerlendirdi. Rapor hakkında detaya girmeyeceğini kaydeden Psaki, Barack Obama’nın başkan seçilmesinin hemen ardından söz konusu uygulamalara son vermeye karar vermesinin bu konudaki yaklaşımlarını ortaya koyduğunu ileri sürdü.

ABD YARGILAMAZSA KİM YARGILAR?

ABD savcıları ‘delil’ bulamasa da kamuoyu suçluların nasıl yargılanabileceğini tartışmaya başladı bile.

CIA’in “zorlayıcı sorulama teknikleri” adı altında 2001 yılından sonra arasında yaptığı işkence eylemleri ‘savaş suçu’ kapsamına giriyor. CIA yetkilileri, dönemin devlet başkanı George Bush, Başkan Yardımcısı Dick Cheney ve Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’in, Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) yargılanabilecekleri belirtiliyor. Ancak 2001 Yılında Bush yönetimi UCM toplantılarına katılmamaya başlamış ve 6 Mayıs 2002 tarihinde imzasını çektiğini resmen açıklamıştı. ABD, UCM’nin kendi vatandaşlarnı yargılamasını kabul etmiyor.

AVRUPA MAHKEMELERİ YARGILAMA BAŞLATABİLİR

El Cezire’nin haberine göre Avrupa’da ise Belçika, İspanya, Fransa gibi ülkelerde bazı mahkemelerin harekete geçmesi mümkün.  İspanya mahkemesi bu konuda bir örnek. Mahkemenin iddianamesi Şilili diktatör Augusto Pinochet’in 1998’de Londra’da tutuklanmasının yolunu açmıştı.
Hukukçular Bush dönemi savaş suçlarının bir dizi Avrupa mahkemesinde bu şekilde yargılanabileceği kanaatinde. Örneğin Bush 2011 yılında İsviçre’ye yapacağı bir seyahati işkence mağdurlarının, İsviçre mahkemesine şikayette bulunacağına dair iddialar üzerine iptal ettiği hatırlatılıyor.

Yine 2003 yılında ABD’li eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Irak’taki ABD güçlerinin başındaki General Tommy Franks’in sivil katliamlar nedeniyle Belçika’da hakkında açılan soruşturma nedeniyle, NATO’yu tehdit etmişti.

El Cezire’ye konuşan Adalet ve Güvenirlik Merkezi avukatlarından Kathy Roberts ise, “Senato raporunda çok sayıda delil var, adalet departmanı bir kez daha bakmalı” diyerek politik baskı yapılmasının önemine değindi.

CIA RAPORU SENATOYU DA KARIŞTIRDI

ABD Senatosu İstihbarat Komitesinin yayımladığı ‘Tutuklama ve Sorgulama Yöntemleri’ raporu, Cumhuriyetçiler ile Demokratları ikiye böldü.

İstihbarat Komitesinin kamuoyu ile paylaştığı 5 yılda hazırlanan işkence raporu, CIA’in istihbarat edinme yöntemleri konusunda yeni bir tartışma başlattı.

Komitenin 5 cumhuriyetçi üyesi alternatif bir CIA raporu yayınladı. 136 sayfalık raporda CIA’in söz konusu uygulamalar sayesinde hayati önem taşıyan istihbarat bilgilerine ulaştığı ileri sürüldü.  
Obama’nın 2008 yılı başkanlık yarışındaki rakibi John McCain ise, partisinin aksine raporun yayımlanmasına destek verdi. Vietnam Gazisi ve savaş sırasında 5 yıldan fazla tutsak kalan John McCain, Senato’da 15 dakikalık bir konuşma yaptı, “Kişisel deneyimlerimden biliyorum ki tutsaklara kötü davranmak iyi istihbarattan çok daha kötü şeylere sebep olur” dedi.

Senatodaki Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnel ve Senatör Saxby Chambliss, ortak bir açıklama yayınlayarak, raporun ABD ulusal güvenliğine yönelik olumsuz etkilerinin olabileceğini ileri sürdü. Açıklamada “Senatodaki demokratlar tarafından hazırlanan bu çalışmada geçmişteki olaylar ideolojik bir yaklaşımla ela alınmış ve çarpıtılmış” denildi.  

Demokratlardan en sert eleştiri ise Senatör Mark Udall’dan geldi. CIA’in Amerikan halkına hâlâ yalan söylediğini belirten Udall, “Bu yetkililerin dava edilmemesi yeterince kötü iken ödüllendirilmeleri ve desteklenmeleri anlaşılır gibi değil” ifadeleri kullandı, Cumhuriyetçi senatörleri eleştirdi. Udall, yöntemleri savunan CIA Direktörü John Brennan’ı istifaya çağırdı.

Yazılı bir açıklama yapan Senatör Chris Murphy ise, “Bu rapor yıllardan beri bildiğimiz bir gerçeği açıkça ortaya koydu” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Otopsiye göre suçlu İsrail

SONRAKİ HABER

3 yıllık sözleşmeye işçinin onayı yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa