12 Aralık 2014 00:56

Her gelen yıl geçen yılı arattı

Çağlayan İstanbul’da tekstil denince akla ilk gelen yerlerden. Bu bölgede çocuk yaşta işçiliğe başlayan ve halen çalışmaya devam eden Leyla Güzel, aynı bölgeden işçilerle sorunlar üzerine görüştü.

Paylaş

Leyla GÜZEL
İstanbul

Çağlayan güvencesiz, kuralsız ve sigortasız çalışmanın hakim olduğgu tekstil atölyelerinin yoğunlukta bulunduğu bölgelerin başında geliyor. Burada bulunan işyerlerinde çalışmak zorunda olan işçiler, sadece işyerlerinde değil hayatlarının her alanında yaşam mücadelesi veriyor. Bu bölgede çalışan ve yalnızca ücret alabildiği için sevinen işçilerden Emin ve İbrahim sorularımızı yanıtladı.  

Merhaba, bize biraz tekstil sektörünü anlatır mısın ?
Emin: Vasıflı vasıfsız herkesin çalışabildiği bir sektör. Biz bu dönemde kendimize tekstil mağduru diyoruz.

Bize biraz yaşam koşularından bahseder misin?
Emin: 32 yaşındayım 17 yıldır bu işi yapıyorum. Her gelen yıl, geçen yılı arattı. İlk başladığım yıllar daha iyiydi, şimdi her şey kötüleşti. Bir evde bir kişi çalışıyorsa geçinemiyor.

17 yıldır çalışıyorsun bu sektörde zamanla neler değişti ?
Emin: Mesela 17 yıldır maaşım hep aynı. Şartlar daha da kötüleşti. Eskiden Çağlayan’dan Okmeydanı’na giderken 50 kuruş yol parası veriyordum şimdi 2 lira veriyorum. Aileden destek almadan geçinemiyoruz.

Peki SSK’nız var mı ?
Emin: SSK’sı olmayan işçi, aklı olmayan işçi demek bence. Tek güvencen, garantin, geleceğin sigorta. Mesela benim maaşım düşük olmasına rağmen sigorta hakkımdan vazgeçmedim.

Talepleriniz neler?
Emin:
İşçilerden  şunu istiyorum. Birlik olalım birlikte  hareket edelim, ancak o zaman bir şeyler başarabiliriz. Sigorta haklarından vazgeçmesinler, sigorta yaptırınca aileleri de faydalanıyor. Mesela benim bir arkadaşımın eli kesildi 150 lira para verdi. SSK’sı olsa o kadar vermezdi. Maaş yüksek olsa da bir şey ifade etmiyor. Ama işçiler şimdi işsiz kalmaktan çok  korkuyorlar. Yetkililerden de şunu istiyorum sigorta vergilerini düşürsünler belki böylelikle sigorta yatırma oranı artar. Bir de denetim istiyoruz. İş güvenliği istiyoruz.

 Peki sen kaç yıldır bu sektörde çalışıyorsun, neler yaşadın?
İbrahim:
4 yıldır çalışıyorum. sezon boşluğundan dolayı 4 kardeş çalışıyorken şimdi 2’si işsiz. Kira da yaşadığımızdan kaynaklı geçim zor. Sigortam olmadığı içinde bankadan kredi alıp ev alamıyorum.

Tekstil de çalışmanın zorlukları neler?
İbrahim: Taşeron sistemi tekstilde de var, giriş çıkış yapılıyor. Herkes arıyor “İşçi lazım mı?” diye. Biz çalışıyoruz ama yanımızdakileri de düşünüp arıyoruz. İşsizlik çok karışık.

Mülteci işçiler için ne düşünüyorsun?
İbrahim: Mülteciler az maaşla çalıştıkları için 500’e çalışıyorsak biz, onlar 350’ye çalışıyorlar bizler boşta kalıyoruz. Mültecilerin sorumlusu devlet dahip çıkmaları lazım. Devlet aldı bu ülkeye, onlar da mağdur biz de mağduruz.
 
İşçiler neden birlikte hareket etmiyor peki ?

İbrahim: Ne işçilere ne de kendimize çağrı yapmıyoruz. O yüzden birlik değiliz, yani sorun bizler de.

ÖNCEKİ HABER

Baba olacaktım ama işsiz kalmıştım

SONRAKİ HABER

2015 bütçesinde taraf olmak için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...