12 Aralık 2014 00:50

Katar’ın yeni eğlencesi

Katar’da profesyonel futbol ligi 1963 yılında kuruldu. Kayıtlı bilgilere göre 1972 yılında da ilk defa resmi olarak futbol oynanmaya başladı. 14 takımın yer aldığı ligde 1 şampiyon çıkıyor 1 de küme düşen. Hemen hemen aynı yıllarda başlayan ikinci ligden de her yıl 1 şanslı ekip en tepe ligde kendisine yer buluyor.

Paylaş

Serkan AKKOYUN*

Katar’da profesyonel futbol ligi 1963 yılında kuruldu. Kayıtlı bilgilere göre 1972 yılında da ilk defa resmi olarak futbol oynanmaya başladı. 14 takımın yer aldığı ligde 1 şampiyon çıkıyor 1 de küme düşen. Hemen hemen aynı yıllarda başlayan ikinci ligden de her yıl 1 şanslı ekip en tepe ligde kendisine yer buluyor. Son yıllarda transfer piyasasına getirdikleri dalgalanma sayesinde daha da çok ilgi çeken Katar liginde futbol anlamında zaman zaman yüksek kalitede maçlara da rastlanmıyor değil. Ancak genellikle izleyicilerin keyif almalarını ve böylece tribünlere daha çok seyirci çekmeyi, futbola ülkede olan ilgiyi artırmayı sağlamak amaçlanıyor gibi. Hem Federasyon hem de FIFA’nın bunda parmağı olduğu Katar’ın ‘futbol romantikleri’ tarafından şimdilik sessizce dillendiriliyor.

YILDIZLARI GÖKTEN YERE İNDİRDİLER

Katar ligine zamanında önemli lig ve takımlarda forma giymiş birçok isim uğradı. Bunun yanında bizim de tanıdığımız birçok isim top koşturdu. Mesele Barcelona altyapısından yetişen ve 130’dan fazla maça A Takımla çıkan Gabri, Umm-Salal’da, frikiklerin Brezilyalı ustası Juninho, Al Gharaffa’da, adı Fenerbahçe ile anıldıktan sonra M’Boro’ya giden Alfonso Alves, Al Rayyan’da oynadı. Ölçeği daha da büyütürsek Arjantin efsanesi Gabriel Omar Batistuta, 2003/2005 yılları arasını Al Arabi’de geçirdi. İspanya ve Real Madrid’in unutulmaz yıldızı Raul, 2012’de Al-Sadd’ın yolunu tuttu. Barcelona ve Bayern Münih ile dünya teknik direktörlük tabularını deviren Pep Guardiola, Batistuta ile aynı dönemde Al-Ahli’de top koşturdu (Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Al Ahli ile karıştırmayalım). Yine 2003 yılında başlayan bu akıma Brezilya’nın tartışmasız en büyük golcülerinden olan Romario da kapıldı ve Al-Sadd ile sözleşme imzaladı. Al Arabi, Batistuta’nın yanında Almanların ‘kızgın suratlı’ orta sahası Stefen Effenberg’e de formasını giydirdi. Yıllarca İspanya Milli Takımı ile Real Madrid’in kaptanlığını yapan Fernando Hierro da 2003/2004 arasını Al Rayyan’da geçirdi.

BİZİMKİLER DE UĞRADI

Dünyanın yıldızları gider de bizimkiler durur mu? Durmaz, yola devam eder. Kimsenin beklemediği bir anda Bülent Uygun, teknik direktör olarak Umm-Salal’ın yolunu tuttu mesela. Bir sezon sonra da yanına Fenerbahçe’den ayrıldıktan sonra kaybedenleri oynayan Tuncay Şanlı’yı aldı. Şimdilik sadece iki Türk’le temsil edildiğimiz Katar’a, Kasımpaşa’dan geçen sezon ayrılan Uche, Al Jaish takımı aracılığı ile transfer oldu. Bir dönem Trabzonspor’da oynayan Fabiano Eller ve Beşiktaş’ın hayal kırıklığı transferlerinden Lamine Diatta, Al Ahli’de oynadı.  Galatasaray’da sağ çizgi denince hâlâ akla gelen Abdel Kader Keita, meşhur taklalarını Raul’la beraber Al Sadd’da attı. Altay, Elazığ, Ankaragücü ve Malatya ile Türkiye Liglerinde oynayan Effa Owona da Katar’da Al Sailiya adına top koşturdu. Kısa bir Gençlerbirliği macerası yaşan Brezilyalı orta saha Marcinho da lig tarihinin ilk şampiyonu Qatar S.C. için ter akıttı.

MİLLİ TAKIM YARATMA ÇABASI

İlk milli maçını komşusu Bahreyn ile 1970’te oynayan ve 2-1 yenilen Katar Milli Takımı da futbola olan yatırımın meyvesini geçtiğimiz ay topladı. 10 yıl aradan sonra Orta Doğu ülkelerinin katıldığı ve 22. defa düzenlenen Haliç Kupasını kazanarak ülkeyi tam manası ile sokaklara döken Katar Milli Takımı, ekürisi Birleşik Arap Emirlikleri kadar ümit vadetmiyor. Güncel kadrolarının tamamı kendi liglerinden. En tecrübeli isim 33 yaşındaki Wesam Rizik. Dikkat edilmesi önerilen oyuncuları ise defanstan Ibrahim Majid, Abdelkarim Hassan, orta sahadan Boualem Khoukhi ve forvet Hassan Al Haidos. Şu anda Katar’ın Haliç Kupasındaki performansına bakınca birinci ve ikinci sınıf bir Avrupa Takımı ile baş etmesi zor görünüyor.

DÜNYA KUPASI DERDİ

Katar’ın lig ve milli takımdan daha önemli bir futbol derdi var aslında; adına Dünya Kupası denilen ve futbolun en değerli organizasyonu kabul edilen turnuvayı 2022 yılında düzenleyecekler. Ama FIFA’nın rüşvet skandalları ile başları dertte. Son gelişmelerde Rusya ile birlikte aklandıkları açıklandı. Buna rağmen FIFA’daki sağlıkçı yöneticiler Katar gibi sıcak bir iklimde yaz ayında futbol turnuvası düzenlemenin hem sporcuların hem de seyircilerin sağlığı açısından zararlı olacağı görüşünde hemfikir. Bunun yanında bir de IŞİD’in dünya kupasının şeriata uygun olmadığını gerekçe göstererek bu turnuvaya izin vermeyeceğine yönelik tehditleri de bir başka can sıkıcı durum. Tüm bunlara karşın Katar gerek ultra modern statları gerekse yatırımları ve ekonomik gücü ile dünya kupasını düzenlemeyi kafasına koymuş; vazgeçmesi zor görünüyor. Hatta bunun uğruna futbol tarihinde ilk defa kış ya da sonbaharda dünya kupası izlememize bile neden olabilirler…

*Hayatım Futbol Dergisi Yazarı

ÖNCEKİ HABER

Operasyon iddiası Çağlayan Adileyisi önünde protesto edildi

SONRAKİ HABER

Trabzonspor Avrupa'da grubunda ikinci oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...