16 Temmuz 2011 09:24

Başbakana, Sivas sorusu

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Bugüne kadar Sivas katliamı ile ilgili davada kaç kişi yargılanmış ve hangi cezalara çarptırılmıştır?” diye sordu.2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta Madımak Otelinin ateşe verilerek yakılması sonucu 2’si otel görevlisi, 2’si gösterici

Başbakana, Sivas sorusu
Paylaş

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, “Bugüne kadar Sivas katliamı ile ilgili davada kaç kişi yargılanmış ve hangi cezalara çarptırılmıştır?​” diye sordu.

2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta Madımak Otelinin ateşe verilerek yakılması sonucu 2’si otel görevlisi, 2’si gösterici olmak üzere 37 kişinin diri diri yanarak hayatını kaybettiğini hatırlatan Aksünger, “Sivas olaylarının kışkırtıcısı olduğu gerekçesiyle bir numaralı sanık sıfatıyla kırmızı bültenle aranan, Cafer Erçakmak 11 Temmuz 2011 tarihinde Sivas kent merkezi İstasyon Caddesi Başel Apartmanı’nda oğlu Ergin Erçakmak’a ait Valiliğe, Emniyete ve karakola yaklaşık 500 metre mesafedeki evinde hayatını kaybetti” dedi.

Sanık sıfatıyla arandığı halde yargı karşısına çıkartılamayan kaç kişinin olduğunu merak eden Aksünger, Başbakana şu soruları yöneltti:

“Yurt dışında olduğu bilinen ve haklarında kırmızı bültenle arama kararı bulunan kaç sanık vardır? Sanıkların Türkiye’ ye geri iadesi için gerekli girişim yapılmış mıdır? Yapılmadıysa sebebi nedir? Katliamın bir numaralı sanığı olarak kırmızı bültenle aranan Cafer Erçakmak’ın şehir merkezinde valilik, emniyet ve karakolun 500 metre yakınında yıllarca yaşadığı iddiaları ile ilgili olarak devletin bir istihbarat zaafı var mıdır? Varsa bu zafiyeti gösterenler hakkında bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Cafer Erçakmak’ın Sivas Belediyesindeki defin işlemleri hangi isimle yapılmıştır? Başka bir isimle defin yapıldıysa bu suçu işleyenlerle ilgili herhangi bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz? Cafer Erçakmak arandığı dönemde yurt dışından Türkiye’ye giriş çıkış yapmış mıdır? Bu giriş çıkışlarda görevlerini yerine getirmeyenler hakkında bugüne kadar herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmadıysa sebebi nedir?
Toplumda böylesine derin yaralar açan böylesine vahşi bir katliamı gerçekleştiren, kırmızı bültenle arandığı halde yakalanamayan kişinin gerçekten Cafer Erçakmak olduğu konusunda bulunan şüphelerin giderilmesi için herhangi bir test yapılmış mıdır? Yapılmadıysa sebebi nedir?​” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Gökçek’in ‘yeni’ amblem oyunu

SONRAKİ HABER

Varlı’nın görevden alınmasına Danıştaydan ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...